Μια παροιμία λέει, σωστή απόφαση σε λάθος χρόνο είναι λάθος απόφαση. Αν η απόφαση συνδεθεί και με τους εμπειρικούς κανόνες της ευριστικής, όπως αποκαλούν οι ψυχολόγοι την τεχνική που βοηθά τους ανθρώπους να απλοποιούν δύσκολα και σύνθετα προβλήματα και να τα διαχειρίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά, τότε γίνεται απόλυτα κατανοητή η στάση των «προεδρικών» της κυβέρνησης να κλείσουν άμεσα μια συμφωνία με τους δανειστές ώστε να αποφύγει η χώρα λόγω της αναβλητικότητας ένα ατύχημα.

«Γρήγορα και βρώμικα» όπως λένε επίσης πολλοί ψυχολόγοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις λένε, ο εγκέφαλος εργάζεται για την επιβίωση, όχι για την βελτιστοποίηση και η ταχύτητα είναι ζωτική για την αποτελεσματική λειτουργία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι «κόκκινες» γραμμές γίνονται ροζ, ο πόλεμος με τους κακούς δανειστές μεταφέρεται στο εσωτερικό με την αριστερή πλατφόρμα, το υπουργικό συμβούλιο και τα κομματικά όργανα γίνονται τα πεδία των μαχών.

Το κυβερνών κόμμα βρέθηκε μετά από τρεις μήνες στην διακυβέρνηση της χώρας, στο σημείο που όλοι είχαν προβλέψει. Στο σταυροδρόμι να αποφασίσει με ποιούς θα παει και ποιούς θα αφήσει.

Ήδη ξεκίνησαν οι διαχωρισμοί. Η μια ομάδα (για του τύπους λέγεται πολιτική Ομάδα διαπραγμάτευσης) με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο και με την συμμετοχή Βαρουφάκη, Σταθάκη, Παππά, Τσακαλώτου, Σαγιά και άλλων πέριξ του Μαξίμου έχει αποφασίσει μαζί με τον πρωθυπουργό να κλείσει άμεσα την συμφωνία με τεχνοκρατικούς όρους. Απεναντί της δεν έχει ούτε την Μάρκελ ούτε τον Ντάισελμπλουμ αλλά τον Παναγιώτη και τους άλλους της αριστερής πλατφόρμας.

Στόχος των «προεδρικών» είναι η συμφωνία να κλείσει με κάθε κόστος, ακόμα και αν μειωθούν κάποιες επικουρικές ή δεν επιστρέψει η 13η σύνταξη από φέτος. Η ίδια ομάδα, το έχει πάρει απόφαση ότι άμεσα θα γίνουν πέντε τουλάχιστον αποκρατικοποιήσεις, παρά τις αντιδράσεις του «Παναγιώτη και των άλλων».

Θα ρωτήσει κάποιος. Και με αυτά έκλεισε η συμφωνία; Σίγουρα όχι. Αλλά πλέον είμαι βέβαιος (ή σχεδόν βέβαιος) ότι ο Τσίπρας και οι σημαντικοί για αυτόν υπουργοί, αισθάνονται την ευθύνη να κλείσει η εκκρεμότητα προκειμένου να μην φορτωθούν μια πιθανή κατάρρευση…

Facebook Comments