Τη στρατηγική του για ενδιάμεση συμφωνία φαίνεται να εγκαταλείπει το Μαξίμου, επιδιώκοντας πλέον μια οριστική, συνολική συμφωνία -μέσα στο Μάιο- με εφαρμογή της από τον Ιούνιο με ορίζοντα την εξασφάλιση της χρηματοδότηση έως το 2016 για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. και με παράλληλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για τελική συμφωνία, όχι ενδιάμεση» σχολίαζε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος. Όπως ανέφερε, ήδη από το Σάββατο το κλίμα για συμφωνία ήταν θετικότερο.

Στόχος του πρώτου σταδίου της διαπραγμάτευσης είναι να εξασφαλιστεί κάποιου είδους χαλάρωση στη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Ταυτόχρονα θα συνεχιστούν οι εντατικές διαπραγματεύσεις για συμφωνία – πακέτο. Ουσιαστικά αγκάθια παραμένουν εργασιακά και ασφαλιστικό, όμως με τους δανειστές και ειδικότερα το ΔΝΤ, ειδικότερα να εγείρουν εμπόδια. Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξάλλου έχει ζητήσει μια εις βάθος μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

«Να κλείσουν τα θέματα που είναι εκκρεμή» δηλώνουν από την πλευρά τους κοινοτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι. Στις Βρυξέλλες θεωρούν όμως ότι είναι δύσκολο να μην θιγούν τα ασφαλιστικά και το ασφαλιστικό. «Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» τόνισε κοινοτική πηγή.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group συζητείται στην σύσκεψη που πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Σχεδόν μάταιο» χαρακτήρισε πάντως το ενδεχόμενο συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην πρόσκρουση στο παγόβουνο» προειδοποιεί με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι ζητώντας εκ νέου τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Σε τρεις μήνες κινδυνεύουν να χαθούν, για τον ελληνικό λαό, θυσίες και επιτεύγματα πέντε ετών» προειδοποιεί με δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τα στελέχη της και όχι τους δανειστές.

«Κανένας δεν εύχεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί» επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Facebook Comments