Καθώς τα επιτελεία των δύο μονομάχων επιστρατεύουν ό,τι όπλο διαθέτουν για να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, τα σενάρια που επεξεργάζονται οι πολιτικοί αναλυτές είναι αρκετά, ορισμένα αμφιλεγόμενα και, σε όχι λίγες περιπτώσεις, ανησυχητικά.

Πρώτο θέμα στην Κυριακάτικη Observer το πολύ δύσκολο ενδεχόμενο επανάληψης του σεναρίου του 2010, δηλαδή το σχηματισμό, εκ νέου, κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελευθέρων Δημοκρατών. Στους κόλπους και των δύο αυτών κομμάτων καταγράφονται τεράστιες αντιδράσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ηγέτες τους.

Το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελευθέρων, ο οποίος, είναι κοινό μυστικό, ότι προσωπικά θα ήθελε μια νέα κοινή πενταετή πορεία με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Εντούτοις κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Βινς Κέιμπλ καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων απορρίπτουν κάθε περαιτέρω επαφή με τους Τόριδες κυρίως λόγω της αντίθεσης τους στο Δημοψήφισμα για την Ευρώπη στο οποίο έχει δεσμευτεί ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Προς κυβέρνηση μειοψηφίας ο Κάμερον;

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα επιχειρήσει να διατηρήσει την εξουσία και να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ακόμα κι αν προηγείται μόνο με μια ψήφο διαφορά. Σύμφώνα με την Sunday Telegraph, νομικοί του Εργατικού Κόμματος εξετάζουν τρόπους αποτροπής συνέχισης της θητείας του Κάμερον εφόσον το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Κατά την Observer, σε περίπτωση πύρρειας νίκης των Συντηρητικών με μία ή δύο μονάδες, η χώρα ενδέχεται να μείνει για μήνες δίχως κυβέρνηση λόγω της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει ο Κάμερον να βρει συμμάχους. Και φυσικά ο πλέον αποσταθεροποιητικός παράγοντας αυτών των εκλογών παραμένει το SNP, το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο αναμένεται να σαρώσει στις τοπικές εκλογές σε βάρος των Εργατικών.

Facebook Comments