Πριν από λίγη ώρα, η αυστραλιανή RBA, μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 0,25% στο 2,00% όπως ανέμεναν και οι περισσότεροι αναλυτές. Ο χαμηλός πληθωρισμός και η μείωση των επενδύσεων αποτελούν τους βασικούς λόγους που μια μείωση επιτοκίων κρίθηκε απαραίτητη από την αυστραλιανή κεντρική τράπεζα.

Η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν να πουλήσουν το AUD, αλλά γρήγορα εμφανίστηκαν ισχυρότατοι αγοραστές, παρόλο που στα σχόλια του επικεφαλής της RBA αναφέρθηκε ότι μια περαιτέρω αποδυνάμωση του AUD είναι απαραίτητη.

  • Το ΔΝΤ απειλεί Ελλάδα αλλά και ΕΕ με την αποχώρηση από τη στήριξη της Ελλάδας και της μη καταβολής της επόμενης δόσης, αν δεν υπάρξει κούρεμα χρέους ή λήψη σκληρών μέτρων.
  • Έκτακτη συνάντηση Δραγασάκη-Draghi καθώς η Ελλάδα ξεμένει απο ρευστό και ψάχνει απεγνωσμένα λύση.
  • Το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μην έχοντας λύσεις και εναλλακτικές, εγκλωβίστηκε.
  • Όλο και πιο πίσω φαίνεται να πηγαίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, καθώς τα προβληματικά macro, προκαλούν ανησυχία.

Ανάλυση αγοράς

AUD/USD – Άνοιγμα: 0,7832 Υψηλό: 0,7851 Χαμηλό: 0,7801 Κλείσιμο: 0,7836

Η ισοτιμία χρησιμοποίησε τον ΚΜΟ 50 ημερών ως στήριξη και με τη βοήθεια της RBA πραγματοποιεί ήδη μια έντονη ανοδική αντίδραση που την έχει οδηγήσει πάνω από τα 0,7900. Η μείωση επιτοκίων είχε προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό και από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, μετά από το αρχικό σοκ των πωλήσεων, οι αγοραστές επανήλθαν δριμύτεροι οδηγώντας σε γενικευμένη άνοδο το AUD.
 
Κλείσιμο πάνω από τα 0,7920 επαναφέρει την ανοδική τάση και ο στόχος είναι μια προσέγγιση του πρόσφατου υψηλού στα 0,8075. Μια ώρα πριν από την ανακοίνωση των επιτοκίων, επιχειρήθηκε το «στέγνωμα» της αγοράς με το «φλατάρισμα» της καμπύλης βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες ετοιμάζονταν για μεγάλες αγορές του AUD, όπως και τελικά έγινε.

 

Στηρίξεις             Αντιστάσεις

0,7873                 0,7920
0,7840                 0,7940
0,7815                 0,7965
0,7790                 0,8000

Facebook Comments