Ο S&P 500 δίνει τη δική του μάχη προκειμένου να διασπάσει την πλάγια τάση και να κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά, ανοίγοντας δρόμο για αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Στην παρούσα φάση όμως, αυτό φαίνεται ακατόρθωτο. Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων έδειξαν ότι το ακριβό δολάριο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εταιρική κερδοφορία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές αρνητικές αναθεωρήσεις για τα επόμενα τρίμηνα.

Στα επίπεδα αυτά, ο S&P 500 αποτιμά πλήρως την αξία των αμερικανικών μετοχών με τους θεμελιώδεις δείκτες να βρίσκονται στους μέσους όρους πολλών ετών. Άρα είναι μια ακόμα απόδειξη ότι οι αποτιμήσεις θεωρούνται ορθές. Από την άλλη, το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει από το +3,0% στο εύρος 0,5%-1,5% και αυτό δε μπορεί να δικαιολογήσει υψηλότερες αποτιμήσεις.

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν το σενάριο τη συνέχειας της πλάγιας τάσης και μιας πιθανής διορθωτικής κίνησης, η οποία θα προσφέρει καλύτερα επίπεδα και θα ενεργοποιήσει και νέα κεφάλαια. Η διορθωτική κίνηση δε θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα όχι σε επίπεδα που θα έδειχναν την ύπαρξη ενός bear market.

Για την ώρα, βασικοί οικονομικοί δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, παρουσιάζουν επιδείνωση αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα. Άρα δεν προεξοφλείται κάποια νέα ύφεση. Και συνήθως τότε είναι που οι μετοχές σπεύδουν να κινηθούν πτωτικά. Οι traders θα πρέπει να προσαρμοστούν σε συνθήκες πλάγιας τάσης και να κινηθούν ανάλογα.

Facebook Comments