Σημαντικές εξελίξεις στο προηγούμενο διάστημα, τοσο πολιτικές όσο και οικονομικές. Επιτρέπουν ενίσχυση της αισιοδoξίας αλλά και επέκταση προβληματισμών.

  1. Ελλάδα, μετα το ανασχηματισμό

Η ευφορία περί δήθεν εξόδου της Ελλάδος απο τον διεθνή δανεισμό δίνει τη θέση της στον προβληματισμό για τις πιέσεις Γερμανών και άλλων ‘’εταίρων’’ για υλοποίηση του ήδη επικυρωθέντος προγράμματος λιτότητας.

Ο ανασχηματισμός, παρά τις οποιες προθέσεις αναζοωγόνησης της κυβερνησης ωστε να κερδίσει τις εκλογές του Μαρτιου 2015, δεν εκλήφθηκε με ενθουσιασμό απο την αγορά, καθώς στηρίζεται εν γένει σε ανακυκλωμένα πρόοσωπα παλαιοκομματικης νοοτροπίας ή του τραπεζικου κατεστημενου. Νέα έξοδος σε αγορές θα ειναι επιτυχής αλλα όχι αρκετή.

Οι χρηματιστηριακές αξίες στην Ελλάδα βασίζονται σε τεχνητή ζήτηση απο κερδοσκοοπικά ταμεία που ίσως αναζητήσουν σταδιακή έξοδο απο την Ελληνική αγορά στο επόμενο διάστημα. Εξοδος τέτοιων επενδυτων, αν γίνει, θα οδηγήσει σε σοβαρη διορθωση τιμών.

  1. Ευρώπη

Καθώς οι Ευρωεκλογές οδήγησαν σε βαριά ήττα τα κόμματα “ λιτότητας” και δεδομένου οτι πληθαίνουν οι φωνες που ομιλούν για αναπτυξη αλλα και ελεγχο του Τραπεζικού συστηματος στην ΕΕ, ισως διαμορφώνωνται προυποθεσεις για ενα καλό Χρηματιστηριακά, καλοκαίρι στην Ευρωπη. Ιδιαίτερα  καθως κλεινουμε ενα περιπου χρονο αποκλιμάκωσης επιτοκίων, αν και με πολύ ισχνή ανάπτυξη Ευρωπαικης οικονομιας, στα ορια του στατιστικού λαθους. Οι Τραπεζικοί τιτλοι δυνανται να κερδίσουν σε αυτη τη φαση, καθως ενισχυεται η καταναλωση και η κερδοφορια Τραπεζικων προιοντων.

  1. ΗΠΑ

Η κατάληψη ιρακινων πόλεων-κλειδιων για πετρέλαιο οπνς της Μοσούλης από τους, παλαιότερα χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ, Ισλαμοφασίστες ανταρτες του Ιρακ, σηματοδοτεί την είσοδο της Μεσης Ανατολής αλλά και των ΗΠΑ σε νέες περιπέτειες. Οι ΗΠΑ υποχρεώνονται να ενισχύσουν τον στρατιωτικό τους ρόλο, η τιμή του πετρελαίου πιθανόν να διαταραχτει, και  σαφώς η προσοχή της υπερδύναμης εστιάζεται στην Μεση Ανατολή, επιτρέποντας αποκλιμάκωση στην Ευρωπη.

Ενδεχόμενη αναζωπύρωση της τιμής του πετρελαίου ενισχυει τα κέρδη των εταιριών αυτων, αλλα ειδικά οι ΗΠΑ βγαίνουν χαμένες απο αυτη την ιστορια. Αν αυτο συνδυαστεί με την αποτυχία επανεκλογής του καπως μετριοπαθούς Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Κάντορ λογω νίκης υποψηφίου του νεοσυντηρητικού ‘κόμματος του τσαγιού’, ειαι σαφες οτι οι κίνδυνοι σε οτι αφορά το πολιτικό και γεοπωλικό περιβάλλον των ΗΠΑ εμφανιζονται αυξημένοι σε αυτη τη φάση. Με δεδομένη και την καλή πορεία του χρηματιστηριου εκεί τους προηγούμενους μήνες, μια διόρθωση χρηματιστηριακών αξιών στις ΗΠΑ στο επόμενο διάστημα πρεπει να θεωρείται μια, το λιγότερο, αναμενόμενη εξέλιξη.

  1. Συμπέρασμα

Τα Ευρωπαικά χρηματιστήρια ίσως σημειώσουν νέα υψηλά επίπεδα, αλλά τόσο τα Αμερικανικά χρηματιστήρια όσο και το Ελληνικό ίσως βιώσουν μια αποκλιμάκωση αξιών στς επόμενες εβδομάδες.

Facebook Comments