Την αποδοχή του αιτήματος της οικογένειας Μάνεση για απολύσεις 45 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, ενέκρινε την Τετάρτη το βράδυ κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).

Η συγκεκριμένη απόφαση, με την οποία εγκρίνονται για πρώτη φορά ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα αποτελεί ένα πρώτο τεστ για την λειτουργία του νέου καθεστώτος στα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η αρχική πρόταση της εταιρείας το Φεβρουάριο του 2014, ήταν να εγκριθεί η απόλυση 90 από τους 107 εργαζομένους στην επιχείρηση και να διατηρηθούν στην εργασία οι 17 από αυτούς.

Μετά την απόφαση του ΑΣΕ, παραμένουν στην επιχείρηση 29 εργαζόμενοι, αντί για τους 17 που ήταν το αρχικό αίτημα της εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις διαβουλεύσεις η επιχείρηση επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος ενέργειας υποστηρίζοντας ότι, αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των απολύσεων, επρόκειτο να κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου.

Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο είναι στην ουσία κλειστό από τα τέλη του 2011 λόγω μείωσης της ζήτησης και αδυναμίας εξαγωγών εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και της κρίσης, που είχε σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο από το 2008 και μετά.

Facebook Comments