Έντονες ανησυχίες διατυπώνει ο σύνδεσμος εγκεκριμένων λογιστών (ΣΕΛΚ) με αφορμή την κατάθεση χθες στη βουλή των νομοσχεδίων που προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάσχεση κινητής ιδιοκτησίας και τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση της αποξένωσης ακινήτων για οφειλές άμεσων και έμμεσων φόρων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Γιάννος Χαριλάου που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, κάποιες πρόνοιες «ακραίες» και υπέδειξε ότι οι προσπάθειες είναι να πατάξουμε με σωστό τρόπο τη φοροδιαφυγή και όχι με ακραίους τρόπους.

«Προσπάθεια όλων», τόνισε, «είναι να γίνει ο καλύτερος νόμος. Να είναι σωστός και δίκαιος. Δηλαδή να βελτιωθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους και όχι να φτάσουμε στα άκρα».

Σημείωσε ότι τα νομοσχέδια παραλήφθηκαν από το σύνδεσμο χθες και σήμερα στις 10 το πρωί μέλη του συνδέσμου και του ΔΣ του ΣΕΛΚ θα συνέλθουν για να τα εξετάσουν και να υποβάλουν παρατηρήσεις και ενστάσεις ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα νέα νομοσχέδια που έχουν παραπεμφθεί στη βουλή είναι πιο βελτιωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα, τα οποία δεν παρείχαν ασφαλιστικές δικλείδες.

Επεσήμανε την αρχική ένσταση του ΣΕΛΚ ότι στα νέα νομοσχέδια υπάρχει πρόνοια σύμφωνα με την οποία ο έφορος φορολογίας θα πρέπει να έχει την έγκριση του γενικού εισαγγελέα για να διεισδύσει σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών που δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Ο ΣΕΛΚ», είπε, «είχε εισηγηθεί όπως αντί της συγκατάθεσης του γενικού εισαγγελέα να υπάρξει παρέμβαση των διοικητικών δικαστηρίων τα οποία να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που δεν θα οδηγεί ουσιαστικά σε βάθος χρόνου».

Πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος θα επιδιώξει να πείσει για την ανάγκη δημιουργίας διοικητικών δικαστηρίων.

Το νομοσχέδιο, σημείωσε, κάνει λόγο για επιβεβαιωμένους και τελικούς φόρους διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στο κράτος.

«Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσει τι είναι επιβεβαιωμένος φόρος», παρατήρησε ο κ. Χαριλάου.

Δήλωσε ότι εντοπίζονται και άλλα τεχνικά προβλήματα τα οποία συζητεί ο σύνδεσμος με τον έφορο του ΤΕΠ και αναφέρθηκε στο εξής παράδειγμα.

«Εάν ένας πολίτης», είπε, «χρωστά στο ΤΕΠ €10 χιλ. και είναι επιβεβαιωμένες και δεν υποβλήθηκε ένσταση, ο έφορος θα μπορεί να αποταθεί στα τραπεζικά ιδρύματα αφού προηγουμένως πάρει τη συγκατάθεση του γενικού εισαγγελέα» και διερωτήθηκε:

«Αν έχει λογαριασμούς σε 10 τραπεζικά ιδρύματα και ο έφορος ζητήσει από το γενικό εισαγγελέα να παρέμβει και στους 10 τραπεζικούς λογαριασμούς του επηρεαζόμενου φορολογούμενου πολίτη τι θα γίνει αν και τα 10 τραπεζικά αυτά ιδρύματα αποδεσμεύσουν τις €10 χιλ.; Δηλαδή σε τελευταία ανάλυση θα δεσμευτούν €100 χιλ. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εν λόγω πολίτη;».

«Δυστυχώς», τόνισε, «στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια ότι εντός 10 ημερών θα πρέπει να αποδεσμευτεί το ποσό που οφείλεται στο ΤΕΠ από τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να ξεπεραστεί».

Ανέφερε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι νόμοι που επιβάλλουν να πληρωθεί πρώτα ο φόρος και μετά να γίνει οποιαδήποτε διευθέτηση.

Επανέλαβε ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε τεχνικές στρεβλώσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα».

Σε ότι αφορά την αποξένωση ακίνητης περιουσίας, ο κ. Χαριλάου είπε πως από μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται για το θέμα αυτό ότι προβλέπεται δικαστική διαδικασία.

Facebook Comments