Το ενδεχόμενο να μην καταστεί δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο, επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό Economist.

Στο άρθρο με τίτλο «Νέα ομάδα στο τιμόνι» (A new team at the helm), σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να μην καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου.

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, καθώς και στις ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές της, αλλά και τις ανησυχίες της τρόικας για μεταρρυθμιστική κόπωση.

Οσον αφορά στον ανασχηματισμό, τονίζεται πως για τη διαδοχή Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Σαμαράς επέλεξε έναν τεχνοκράτη, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος, κόντρα στα κατεστημένα συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων, έχει μια μακρά λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σημειώνεται επίσης ότι ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται πως οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να καθυστερήσουν στα υπουργεία που δεν ελέγχονται στενά από την τρόικα.

Στο σημείο αυτό, ο Economist επικαλείται πρόσφατες προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, για κόπωση από τη λιτότητα και αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στο άρθρο τονίζεται ότι τα δύσκολα έρχονται από το φθινόπωρο με τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Facebook Comments