Ενώπιον νέας ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ;

Deutsche Welle

Ενώπιον νέας ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ;, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει καμιά συμφωνία.

Κατόπιν αυτού και μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου που έθεσε η Μόσχα προς το Κίεβο για την άμεση καταβολή όλων των οφειλών της ύψους 1,44 δισ. ευρώ o ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα τροφοδοτεί στο εξής την Ουκρανία με φυσικό αέριο μόνο μετά από άμεση καταβολή του ποσού.

«Ελπίζουμε»

"Για το μήνα Ιούνιο δεν έχουν γίνει πληρωμές. Στο εξής η ουκρανική εταιρεία Naftogaz δεν θα λαμβάνει παρά μόνο τις ποσότητες που θα πληρώνει", αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να αποσαφηνίζεται εάν αυτό ισοδυναμεί με διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς το Κίεβο. Πηγή από την Gazprom ανέφερε πάντως ότι η τροφοδοσία θα περιοριστεί.

Μια τέτοια εξέλιξη βέβαια θα είχε επιπτώσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες μιας και η Ουκρανία είναι σημαντική χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου με κατεύθυνση την Ευρώπη. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να προκαλέσει ανάλογη κρίση με αυτές του 2006 και του χειμώνα του 2009. Ωστόσο, τόσο το Κίεβο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σημερινή γραπτή της ανακοίνωση, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης.

«Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε νέα συνάντηση το ταχύτερο δυνατόν» ανέφερε διπλωματική πηγή των Βρυξελλών. «Ελπίζουμε ότι η οικονομία και η καλή θέληση θα επηρεάσουν την πολιτική» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντρίι Κομπολέφ, επικεφαλής του ενεργειακού ομίλου Naftogaz. Αντίθετα, ο Σεργκέι Κουπριανόφ, εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom, μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και ότι οι πιθανότητες για μια ενδεχόμενη νέα συνάντηση είναι ελάχιστες.

«Αμετακίνητη η Ρωσία»

Υπόβαθρο της νέας κρίσης είναι η άρνηση του Κιέβου να αποδεχθεί τη νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που ζήτησε η Μόσχα ως απότοκο της πτώσης του φιλορώσου πρωθυπουργού Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα 1000 κυβικά μέτρα αυξήθηκαν από τα 268 στα 485 δολάρια, μια τιμή χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη. Η τελευταία προσφορά που έκανε η Μόσχα ήταν στα 385 δολάρια. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ουκρανία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί συμβιβαστική πρόταση του επιτρόπου Ενέργειας Γκύντερ Έτινγκερ. Αυτή προέβλεπε την άμεση καταβολή ποσού 1 δισ. δολαρίων προς τη Μόσχα και το υπόλοιπο σε έξι δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν στα 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά του χειμερινούς μήνες και στα 300 δολάρια τους καλοκαιρινούς. «Η ουκρανική πλευρά ήταν έτοιμη να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση αλλά όχι οι ρώσοι συνομιλητές» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Ρωσία επέμενε στην εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου ποσού και στο ποσό των 385 δολαρίων ανά χίλια κυβικά όλο το χρόνο» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συνάντηση του ευρωπαίου Επιτρόπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Γιατσενιούκ και τον επικεfαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ διήρκεσε μέχρι μετά τα μεσάνυχτα.