Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου, περιλαμβανομένης της κινεζικής, αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε μετοχές, καθώς τα χαμηλά επιτόκια έχουν πλήξει τα έσοδά τους, σύμφωνα με έκθεση που αφορά 400 δημόσιους οργανισμούς, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

«Μία ομάδα κεντρικών τραπεζών έχουν γίνει μεγάλοι παίκτες στα διεθνή χρηματιστήρια», αναφέρει η έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα από τον ερευνητικό και συμβουλευτικό όμιλο των κεντρικών τραπεζών Omfif (Official Monetary and Financial Institutions Forum), προσθέτοντας ότι η τάση «θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει σε υπερβολικές τιμές στοιχείων ενεργητικού».

Ο κινεζικός κρατικός Οργανισμός Συναλλαγματικών Διαθεσίμων, που διαχειρίζεται 3,9 τρισ. δολάρια και αποτελεί μέρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, έχει καταστεί «ο μεγαλύτερος δημόσιος κάτοχος μετοχών στον κόσμο», σύμφωνα με αξιωματούχους που αναφέρονται από τον Omfif.

«Από μία νεότερη εξέλιξη φαίνεται ότι η κινεζική Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει η ίδια απευθείας μειοψηφικά πακέτα μετοχών σε σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες», σημειώνει η έκθεση, ενώ σε άλλο κεφάλαιό της επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον του κινεζικού Οργανισμού Συναλλαγματικών Διαθεσίμων για την Ευρώπη είναι «εν μέρει στρατηγικό», επειδή «κινείται αντίθετα προς τη μονοπωλιακή δύναμη του δολαρίου» και αντανακλά τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Στην Ευρώπη, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και της Δανίας είναι μεταξύ αυτών που επενδύουν σε μετοχές. Η ελβετική κεντρική τράπεζα έχει μία ποσόστωση 15% για επενδύσεις σε μετοχές, ενώ το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της δανέζικης Κεντρικής Τράπεζας ήταν ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων στο τέλος του 2013.

Οι Κεντρικές Τράπεζες είναι παραδοσιακά συντηρητικές και επιλεκτικοί διαχειριστές των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους. Αν και δεν είναι διαθέσιμες, παρά λίγες πληροφορίες για τα διαθέσιμά τους, η πρώτη έκθεση του Omfif (Global Public Investor) δείχνει ότι έχουν χάσει έσοδα τα τελευταία χρόνια λόγω των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία τα μείωσαν ως αντίδραση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η έκθεση αναφέρεται σε επενδύσεις στην αγορά ύψους 29,1 τρις. δολαρίων – στις οποίες περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε χρυσό – από 400 δημόσιους οργανισμούς 162 χωρών.

Με τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για να τονώσουν τις οικονομίες – μεταξύ των οποίων και το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης – επεδίωξαν σκόπιμα να ωθήσουν τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο κίνδυνο και οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί πολύ από το 2009, προκαλώντας φόβους διορθώσεων στα χρηματιστήρια σε περίπτωση απογοήτευσης από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Συνολικά, η έκθεση του Omfif αναφέρει ότι οι «δημόσιοι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο» αύξησαν τις επενδύσεις τους σε εισηγμένες μετοχές «κατά τουλάχιστον 1 τρις. δολάρια τα τελευταία χρόνια» – χωρίς να αναφέρει από ποιο επίπεδο ή ποια είναι η κατανομή του ποσού αυτού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και άλλων δημόσιων επενδυτών, όπως είναι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Facebook Comments