Υπέρ των ομολογιούχων-κορακιών τάχθηκε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απορρίπτοντας προσφυγή της Αργεντινής και ουσιαστικά εξωθώντας τη λατινοαμερικάνικη χώρα σε νέα στάση πληρωμών.

Το αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ορθώς δικαστήρια χαμηλότερου βαθμού είχαν δικαιώσει ομολογιούχους που αρνήθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση της Αργεντινής για αναδιάρθρωση του χρέους επί του οποίου υπήρξε στάση πληρωμών το 2001. Το συνολικό ύψος του χρέους ήταν 95 δισ. δολ. και το 92% των ομολογιούχων αποδέχθηκε την αναδιάρθρωση το 2005.

Μια ομάδα ομολογιούχων, όμως, που στην πλειονότητά τους απέκτησαν τους τίτλους μετά τη χρεοκοπία, για να κερδοσκοπήσουν επί αυτής, απαιτούν να πληρωθούν στο 100%, επικαλούμενοι ρήτρα ίσης μεταχείρισης (pari passu) μεταξύ των παλαιών και των αναδιαρθρωμένων ομολόγων. Πρωτοδίκως δικαιώθηκαν και χθες το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη σχετική έφεση της Αργεντινής, που καλείται να καταβάλει στους παλαιούς ομολογιούχους 15 δισ. δολ. εξυπηρετώντας παράλληλα το νέο χρέος που έχει συσσωρεύσει.

Στα τέλη του μήνα το αργεντίνικο Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει «κουπόνι» 13 δισ. δολ. για τα νέα του ομόλογα, ενώ το προσεχές διάστημα θα πρέπει να πληρώσει άλλα 11 δισ. δολ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα στάση πληρωμών τις προσεχείς ημέρες. Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν διάγγελμα της προέδρου της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ ενώ αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Δικαστηρίου, οι τιμές στα ομόλογα της χώρας σε ξένο συνάλλαγμα υποχώρησαν πάνω από 10% και ο δείκτης στο χρηματιστήριο 7%.

Facebook Comments