Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 2% σημείωσε το κόστος δανεισμού στη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων του ελληνικού δημοσίου, ένδειξη πως συνεχίζεται σταθερά η τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημαντική πτώση αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άντλησε σήμερα από τις αγορές το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ με σημαντικά μειωμένη απόδοση στο 1,8% από 2,13% που ήταν στην αντίστοιχη έκδοση του Μαΐου.

Η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,99 φορές. Στο 5,95% διαμορφώνεται αυτή την ώρα η απόδοση των του ελληνικού 10ετούς.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου έχουν επιδοθεί σε ράλι χαμηλών αποδόσεων μετά την ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τη λήψη μη συμβατικών μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές και την πραγματική οικονομία.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει:

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο 1,80%.  Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 2,987 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,99 φορές.
 
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014.
 
Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατομμυρίων Ευρώ.
 
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, στις 12μ.μ.
 
Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

 

Facebook Comments