Η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη κρύβεται πίσω από τις υπεραποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, τονίζει μεταξύ άλλων ο Mark Mobius, επικεφαλής της Templeton, ενός από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως. 

Η χρυσή συμβουλή που δίνει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής είναι: «Πηγαίνετε εκεί που δεν πηγαίνει κανένας άλλος και κάντε αυτά που δεν κάνει κανένας άλλος».

«Πάντα εξετάζω και τοποθετούμαι σε μη δημοφιλείς προορισμούς», σημειώνει, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ήταν από τους ελάχιστους που είχαν δει ευκαιρίες στη Βραζιλία το 2002.

«Κάντε το homework σας. Διασφαλίστε ότι η εταιρία στην οποία επιλέγετε να επενδύσετε είναι ισχυρή, με καλή διοίκηση, αλλά αγοράστε όταν είναι εκτός μόδας – αυτό είναι το κλειδί- και κρατήστε την», προτείνει ο γκουρού των επενδύσεων.

Ένα ακόμη μυστικό των υπεραποδόσεων είναι η επιλογή πολύ συγκεντρωμένου χαρτοφυλακίου. «Είναι πολύ δύσκολο να έχεις μεγάλα κέρδη από κατακερματισμένο χαρτοφυλάκιο. Εμείς δεν έχουμε πάνω από 60-70 εταιρίες», σημειώνει – νούμερο ιδιαίτερα μικρό για τα δεδομένα της Templeton.

Ο κ. Mobius απέδωσε την αδυναμία των αναδυόμενων αγορών τα τελευταία χρόνια στις επιπτώσεις του λεγόμενου tapering – της απόφασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει σταδιακά τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, προκαλώντας μαζική έξοδο των επενδυτών από τις αγορές με υψηλότερο δείκτη ρίσκου.

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments