Το Ιράν θεωρεί τις ΗΠΑ σαν τον «Μεγάλο Σατανά» και το κράτος που προκαλεί όλες τις κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιρρίπτουν στην Τεχεράνη, ότι αυτή ευθύνεται για την έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή και ότι υποθάλπei την τρομοκρατία.

Η επέλαση όμως της ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS, αναγκάζει τους δυο πολιτικούς αντιπάλους, να συνεργαστούν. Και οι δυο χώρες έχουν συμφέροντα στο Ιράκ, τα οποία τίθενται σε κίνδυνο.

«Γεωπολιτικά, ακόμα και παρά τη θέληση τους, είναι θέμα χρόνου μια συνεργασία» λέει ένα πολιτικός επιστήμονας στην Τεχεράνη. «Δεν αποκλείω τίποτα που να είναι εποικοδομητικό» δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Στο αγώνα κατά της τρομοκρατίας οι ΗΠΑ φαίνεται να επιδεικνύουν περισσότερο ρεαλισμό από ότι ιδεολογική εμμονή. Η ιρανική ηγεσία δείχνει σκεπτικισμό. «Η αμερικανική πολιτική είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία τρομοκρατικών οργανώσεων όπως είναι η ISIS» δηλώνει ο Άλι Σαμσανί, ΓΓ του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συνεργασία δεν είναι πια ταμπού

Για το λόγο αυτό, ούτε το Ιράν, αλλά ούτε και το Ιράκ θα πρέπει να υπολογίζουν σε μια συνεργασία με τους Αμερικανούς κατά τη γνώμη του. Εκτός αυτού, η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στη Συρία, έχει ευνοήσει την τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή, όπως υποστηρίζει. Ο Σαμσανί δήλωσε μάλιστα πως οι ΗΠΑ και οι Αμερικανοί θα πρέπει μόνοι τους να υπερασπιστούν τα «άνομα» συμφέροντα τους.

Ο Πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί έχει την ίδια άποψη ωστόσο δεν εμφανίζεται τόσο απόλυτος και δεν αποκλείει μια συνεργασία με τις ΗΠΑ. «Εάν οι Αμερικανοί εκφράσουν επιθυμία συνεργασίας, τότε θα μπορούσε κανείς να το σκεφθεί» δήλωσε ο μετριοπαθής κληρικός.
Η εποχή που η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών ήταν ταμπού έχει παρέλθει. Ο Ρουχανί έχει πολλές φορές λάβει επιστολές από τον Αμερικανό ομόλογό του στις οποίες έχει απαντήσει. Αλλά και στις ΗΠΑ, δεν είναι μόνο ο Τζον Κέρι που φαίνεται να έχει μια πιο μετριοπαθή στάση. Ακόμα και σκληροί αντίπαλοι του Μπάρακ Ομπάμα τάσσονται υπέρ μιας συνεργασίας με την Τεχεράνη. Οι καιροί αλλάζουν.

Facebook Comments