Κέρδη που θα απαιτούσε χρόνια, γράφουν οι τράπεζες μόλις μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών κι όλα αυτά με την προσδοκία ότι Εθνική και Eurobank θα καταφέρουν να καλύψουν το πολυπόθητο 10% που απαιτείται για την διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Για του λόγου το αληθές, η Eurobank σημειώνει σούπερ απόδοση της τάξης του 260% από τα χαμηλά των 0,1050 μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης, στα 0,3780 ευρώ.

Λιγότερα, αλλά σημαντικά και πολλά είναι τα κέρδη που γράφει η Εθνική. Από τα χαμηλά των 0,3640 ευρώ η τράπεζα έκλεισε την Πέμπτη στα 0,69 ευρώ πετυχαίνοντας σωρευτικά κέρδη 89,5%. Κι όχι μόνο αυτό. Λίγο πριν από το κλείσιμο υπήρχαν για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σημαντικά ανεκτέλεστα. Περίπου 266 χιλιάδες τεμάχια για την Εθνική, 828 χιλιάδες για την Alpha, 1,178 εκατ. τεμάχια για την Eurobank και 505 χιλιάδες τεμάχια για την Πειραιώς. 

Ο γενικός δείκτης μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις κατέγραψε άνοδο 12,63% και ο τραπεζικός δείκτης από τα χαμηλά των 106 μονάδων μέχρι τις 137,85 που έκλεισε την Πέμπτη, κατέγραψε άνοδο 47%. Κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες έφτιαξαν κλίμα στην αγορά και για τις υπόλοιπες μετοχές.

Η αγορά περιμένει ότι οι δύο συστημικές τράπεζες που μονοπωλούν την επικαιρότητα την τελευταία εβδομάδα θα καταφέρουν να καλύψουν το όριο του 10%. Για την Eurobank, σύμφωνα με την αγορά πάντα, οι πιθανότητες φαίνεται να είναι μεγαλύτερες, αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού οι δύο τράπεζες ξεχωριστά θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κεφάλαια. Το πρόβλημα είναι η αρνητική θέση που καταγράφουν, κάτι που δυσκολεύει τα ξένα funds να συμμετάσχουν στη διαδικασία της αύξησης.

Ταυτόχρονα, προκαλεί απογοήτευση ότι η τρόικα έχει ρίξει… πόρτα στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία λογίζονται πλέον ως ευρύτερος Δημόσιος τομέας.

Ισχυρά κέρδη, επίσης, άνω του 11,5% κατέγραψε η μετοχή της Alpha, η γενική συνέλευση της οποίας ούτε σήμερα πήρε απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου, στα 0,8140 ευρώ. Ισχυρή ήταν η αντίδραση για τη ΔΕΗ, παρά την υποβάθμιση από ξένους οίκους, με τη μετοχή να ανακάμπτει με κέρδη άνω του 8%, στα 6,49 ευρώ. Κέρδη πάνω από 5% για την ΤΕΝΕΡΓ, Eurobank Properties και την Frigoglass.

Επίσης, άνω του 4% ενισχύθηκαν MIG, στα 0,285 ευρώ, ΟΤΕ, στα 5,69, Ελλάκτωρ στο 1,83 και ΕΛΠΕ στα 8 ευρώ. Ισχυρά κέρδη άνω του 2,55 για τον ΟΠΑΠ, στα 7,23 ευρώ, ενώ απώλειες κατέγραψε η Ιντραλότ, μετά τις φήμες ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τον Οργανισμό κατά την ιδιωτικοποίησή του, γιατί ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη των παιχνιδιών.
Οι συναλλαγές κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο με χθες, στα επίπεδα των 66 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments