Ξανά στο τραπέζι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ναυτεμπορική

Ξανά στο τραπέζι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ζήτημα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης σκοπεύει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου με την τρόικα η κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό αίτημα θα αφορά στη μείωση του ειδικού φόρου κατά 15-20%.

Σήμερα, στο πετρέλαιο θέρμανσης επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης ύψους 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη μείωση του φόρου κατά 15029%% θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής λιανικής από 6 έως 8 λεπτά το λίτρο. Και αυτό διότι επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος θα μειωθεί –αν γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα- κατά 5 έως 6,6 λεπτά, επιβάλλεται και ΦΠΑ με συντελεστή 23%.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς θα είναι η κατακόρυφη μείωση των εσόδων μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατά 440% τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτό οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 71% την σεζόν 2012-2013 και κατά 66% τη σεζόν 2013-2014. Οι συνολικές απώλειες εσόδων στη διετία, εκτιμήθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων στα 700 εκατ. ευρώ κατά τη διετία 2012-2013. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο πριν την έναρξη της νέας περιόδου διανομής του καυσίμου.