Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Βρετανίας, Νάιτζελ Φάρατζ, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συγκροτήσει μια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χάρη στην προσχώρηση μιας Γαλλίδας που είχε εκλεγεί με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που σχηματίσαμε αυτήν την ομάδα με άλλους ευρωβουλευτές και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε η φωνή του λαού», ανέφερε ο αρχηγός του Ukip σε ανακοίνωσή του.

«Θα είμαστε στην πρωτοπορία για την αποκατάσταση της ελευθερίας, της εθνικής δημοκρατίας και της ευημερίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η πολιτική ομάδα EFD («Ευρώπη, Ελευθερία, Δημοκρατία») θα αριθμεί 48 ευρωβουλευτές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Ζοέλ Μπερζερόν η οποία εξελέγη με το Εθνικό Μέτωπο αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.

Στην EFD μετέχουν ευρωβουλευτές από επτά ευρωπαϊκές χώρες – το ελάχιστο που απαιτείται σύμφωνα με τον κανονισμό για το σχηματισμό πολιτικής ομάδας. Τον πυρήνα πάντως αποτελούν οι 24 ευρωβουλευτές του Ukip και οι 17 Ιταλοί ευρωβουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Ο σχηματισμός της EFD θεωρείται πλήγμα για την Μαρίν Λεπέν που δυσκολεύεται να βρει υποστηρικτές σε επτά ευρωπαϊκές χώρες για να σχηματίσει τη δική της πολιτική ομάδα. Μέχρι στιγμής έχει συμμαχήσει μόνο με τέσσερα άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές η Μπερζερόν είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του δικαιώματος των αλλοδαπών να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, μια άποψη που είναι αντίθετη με την επίσημη θέση του Εθνικού Μετώπου.

Facebook Comments