Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια “στοχευμένη” στρατιωτική δράση στο Ιράκ, εάν και εφόσον η κατάσταση το απαιτήσει, ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να στείλει στη Βαγδάτη έως και 300 στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να μην εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο η κατάσταση στο Ιράκ και να μην γίνει η χώρα αυτή ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστικές οργανώσεις. Όπως είπε, μια καλή επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα είναι να διασφαλιστεί ότι η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τη Βαγδάτη δεν πρόκειται να διαρραγεί από τους αντάρτες.

 

Αναφερόμενος στους 300 ειδικούς συμβούλους, που προφανώς θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις, είπε ότι θα αναλάβουν “να εκπαιδεύσουν, να βοηθήσουν και να στηρίξουν” τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μάχες και επανέλαβε ότι δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στο Ιράκ.

 

Με τα αμερικανικά μέσα παρακολούθησης που υπάρχουν ήδη στο Ιράκ, η Ουάσινγκτον θα είναι έτοιμη “για μια στοχευμένη στρατιωτική δράση ακριβείας εάν και όποτε αποφασίσουμε ότι το απαιτεί η κατάσταση επί του πεδίου”, συνέχισε ο Ομπάμα. Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να συστήσουν κοινά κέντρα επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ, τόσο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες όσο και για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή. Διευκρίνισε πάντως ότι προηγουμένως θα συμβουλευτεί το Κογκρέσο και τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι σουνίτες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε συνιστούν “απειλή” για τον ιρακινό λαό, την ευρύτερη περιοχή και τα αμερικανικά συμφέροντα. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τα μέσα παρακολούθησης που διαθέτουν στην περιοχή, ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα των κινήσεων του ΙΚΙΛ εντός του Ιράκ.

Facebook Comments