Στο σημείο της δόσης που θα πληρώνει ο δανειολήπτης κατά την τετραετή περίοδο χάριτος έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι συζητήσεις που έγιναν αργά το απόγευμα για το νομοσχέδιο που αφορά στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών με ενυπόθηκα δάνεια δεν φανέρωσαν κάποια πρόοδο, όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου. Η συνάντηση έγινε ανάμεσα στα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και την πολιτική ηγεσία και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει στο αν στην τετραετή περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση με σταθερό επιτόκιο 1,5% (τοκοπληρωμή), σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, ή αν, όπως επιμένει η τρόικα, το ποσό της καταβολής θα περιλαμβάνει και κεφάλαιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το υπουργείο αντιτείνει τη διεύρυνση των δικαιούχων μέσα από την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ως ανώτατο εισόδημα τις 25.000 ευρώ.

Επίσης στις διαπραγματεύσεις βρίσκεται και το ύψος του ανεξόφλητου υπόλοιπου του δανείου, το οποίο η τρόικα προτείνει να είναι 125.000 ευρώ και το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει για την αύξησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπόλοιπα θέματα δηλαδή το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου έχει συμφωνηθεί, είναι 180.000 ευρώ αλλά και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να διαθέτει ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα διευκόλυνσης. Συνολικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Πάντως, εκτιμήσεις θέλουν την τρόικα να κολλά τις διαπραγματεύσεις λόγω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ανησυχιών για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν κι άλλα κεφάλαια.

Facebook Comments