Κύπρος: Ρίχνουν ρυθμό οι περικοπές δαπανών

StockWatch

Κύπρος: Ρίχνουν ρυθμό οι περικοπές δαπανών , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων ετών καλούνται τα υπουργεία και οι ημικρατικοί οργανισμοί να μειώσουν τις δαπάνες τους το 2015, στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.

Μετά από ένα από τα πιο δύσκολα έτη περισυλλογής, οι προσπάθειες να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής, φαίνεται να εστιάζονται πλέον στη σταθεροποίηση, αντί στη μείωση των δαπανών.

Στην καθιερωμένη εγκύκλιο που έστειλε στα διάφορα υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, το υπουργείο αναφέρει ότι για το 2015 και το 2016 «οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 1,4% και 5% και να ανέλθουν σε απόλυτους αριθμούς στα €5468 εκ. και €5200 εκ.».

Το 2014 οι δαπάνες αναμένεται να περιοριστούν στα €5530 εκ. σε σύγκριση με €6225 εκ. που ήταν το 2013.

Η μείωση που προσπαθεί να επιφέρει στις δαπάνες του 2015 η κυβέρνηση, της τάξης του 1,4%, είναι ιδιαίτερα μικρή σε σχέση με το 11% που προσπαθεί να περικόψει φέτος.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι συστάσεις του υπουργείου για τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η εγκύκλιος που στάλθηκε την περασμένη βδομάδα στα νομικά πρόσωπα αναφέρει ότι «οι τακτικές δαπάνες για το 2015 στο σύνολο τους δεν πρέπει να υπερβούν τις αντίστοιχες που είχαν περιληφθεί στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2014».

Δεδομένης της καθοδήγησης για διατήρηση των δαπανών στα ίδια επίπεδα, το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση – όπως αναμένουν οι πιστωτές – από την αύξηση των εσόδων.

Το υπουργείο υπολογίζει ότι τα έσοδα θα αυξηθούν από €5657 εκ. το 2014 σε €5860 εκ. το 2015 και σε €6106 εκ. το 2016.

Η αύξηση ενδεχομένως να επέλθει από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται καλύτερο από ότι προέβλεπαν αρχικά οι πιστωτές.

Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% το 2015 έναντι συρρίκνωσης 4,4% το 2014 και 5,3% το 2013.

Λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η Κύπρος έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και να λάβει τα εύσημα από τους πιστωτές για την πορεία του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Για την περίοδο 2015 με 2018 η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα ίσα με το 4,7% του ΑΕΠ.

Λόγω της καλύτερης από την αναμενόμενη δημοσιονομική επίδοση για το 2013, τα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση ενδεχομένως να είναι πιο περιορισμένα από ότι οι αρχικές εκτιμήσεις.

Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει με ποια μέτρα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων ετών, δηλαδή να καταφέρει να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Κάποια μέτρα που λήφθηκαν προηγουμένως, ότι η παγοποίηση μισθών και προσλήψεων στο δημόσιο, αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.