Οι αγορές δείχνουν γενικότερα σημάδια αδυναμίας τις τελευταίες ημέρες με τους επενδυτές να μην έχουν τη δύναμη να ωθήσουν τους δείκτες υψηλότερα αλλά να μην έχουν και τη διάθεση να επιτρέψουν μια κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo για τη Γερμανία, σημείωσε πτώση, αυξάνοντας την ανησυχία των επενδυτών για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της γερμανικής οικονομίας. Η ανακοίνωση αυτή συμπλήρωσε μια σειρά άλλων ανακοινώσεων που δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης στη γερμανική οικονομία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις τόσο του ευρώ όσο και του DAX.

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της ΒΟΕ, Mark Carney, εμφανίστηκε απροσδόκητα χαλαρός καθώς όπως είπε εξακολουθεί να υπάρχει μια ανησυχία αφού η άνοδος των μισθών είναι μικρή. Επίσης πρόσθεσε ότι η άνοδος της στερλίνας δημιουργεί πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας. Η αρχική αντίδραση των επενδυτών ήταν να ξεκινήσουν πωλήσεις στη στερλίνα, η οποία όμως γρήγορα κατάφερε να σταθεροποιηθεί. Οι δηλώσεις του Carney έχουν να κάνουν περισσότερο με τις προσπάθειες για ανακοπή της ανόδου της στερλίνας και δεν επηρεάζουν την απόφαση για αύξηση επιτοκίων.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Citigroup, οι διαφορετικές δηλώσεις που έχουν εκφράσει διάφορα στελέχη της ΒΟΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα, δείχνουν ότι τα μέλη της ΒΟΕ μπορεί να αποφασίζουν ομόφωνα, αλλά οι διαφωνίες είναι πολλές. Και αυτό είναι που πιθανόν να απομακρύνει το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων και να προκαλέσει σοκ στη στερλίνα.

DAX και S&P 500 παραμένουν αδύναμοι με τους επενδυτές να προσπαθούν να διασπάσουν τα πρώτα κρίσιμα επίπεδα που θα επιτρέψουν την ενίσχυση των πωλήσεων.

Facebook Comments