Το βιβλίο έκλεισε με προσφορές κοντά στα 7 δισ. ευρώ, και την απόδοση του επταετούς να διαμορφώνεται στο 3,5%. Το δημόσιο θα αντλήσει ποσό 3 δισ. ευρώ. 

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η υλοποίηση της έκδοσης παρά την δύσκολη συγκυρία και με τις αγορές να μην έχουν απαλλαγεί ακόμα από την αβεβαιότητα, δείχνει μια ισχυρή τάση προσοχής πλέον της αγοράς στους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και τις προσπάθειες των τραπεζών που θα ακολουθήσουν, παρ ό,τι αυτές απευθύνονται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό.

Νωρίτερα:

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπονται από τις διεθνείς αγορές για την έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ήδη οι προσφορές φτάνουν τα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ το εύρος επιτοκίου μειώθηκε και ενώ αρχικά η «καθοδήγηση» (guidance) ήταν στο 3,75%, τώρα διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα με το εύρος που δίνεται να περιορίζεται στο 3,5-3,625%.

Νωρίτερα:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών του επταετούς ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα επανέρχεται στις αγορές.

Όπως αναφέρει το Reuters, η «καθοδήγηση» για το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,75% ενώ ζητούμενο είναι να αντληθεί το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιθώριο ασφαλείας ύψους 19 έως 20 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ωστόσο, εξαιτίας της καθίζησης των διεθνών αγορών, πήρε αναβολή λίγων ημερών μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα “πουληθούν” στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Μετά την έκδοση του επταετούς και εφόσον οι διαδικασίες στο EWG και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει δεν συναντήσουν προσκόμματα όσον αφορά το ολοκληρωτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για την έκδοση δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκων πριν από την επόμενη ομολογιακή έκδοση που θα έχει τριετή διάρκεια. Όλα βέβαια όπως σημειώνουν από το ΥΠΟΙΚ αλλά και από την πλευρά των αναδόχων της έκδοσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα ακολουθήσουν οι επόμενες εκδόσεις. 

Facebook Comments