Οι τεχνικές αστοχίες είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο Fitch Ratings Global Banking Conference, όπως αναφέρει ο οίκος σε ανάλυση του. Μόνο το 1% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποτυχίες.

Η Fitch ζήτησε από τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Τραπεζικό Συνέδριο που πραγματοποιεί στο Λονδίνο, να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα της άσκησης της ΕΚΤ. Περίπου οι μισοί δήλωσαν τεχνικές αστοχίες – τις οποίες προσδιορίζουν με ένα μεγάλο κεφαλαιακό έλλειμμα, ενώ το 37% δήλωσε ελάχιστες αποτυχίες με μόνο μια μικρή απαίτηση για πρόσθετα κεφάλαια.

Περίπου το ένα δέκατο δήλωσε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποτυχίες με μεγάλη έλλειψη κεφαλαίων, με αποτέλεσμα πολλές τράπεζες να χρειάζεται να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

Η Fitch πιστεύει ότι οι τεχνικές αστοχίες είναι απόρροια του γεγονότος ότι πολλές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσά των ιδίων κεφαλαίων του τρέχοντος έτους.

Ο οίκος σχολιάζει εξάλλου ότι η πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young δείχνει πώς είναι στα σκαριά και νέες πράξεις για την άντληση κεφαλαίων από την πλευρά των τραπεζών.

Η άσκηση της ΕΚΤ υπήρξε ο καταλύτης για τις τράπεζες για την εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων και την κατασκευή κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, αναφέρει η Fitch.

Ωστόσο, η πρόοδος διαφέρει για τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στην άσκηση και μπορεί να υπάρξουν μερικές αποτυχίες στην περίπτωση που αυτές είναι αφερέγγυες και απαιτούν περαιτέρω διορθωτικές ενέργειες. Αυτό μπορεί να είναι πιθανό για εκείνες τις  τράπεζες με πιο περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Η απαίτηση για πρόσθετα κεφάλαια είναι πιθανό να είναι μικρή δεδομένου ότι έχουν ήδη γίνει οι απαιτούμενες κινήσεις πριν των αποτελεσμάτων της ΕΚΤ, αναφέρει ο οίκος.

Facebook Comments