Κορυφαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη προωθούν πρόταση για ένα νέο γύρο πολύ αυστηρότερων ασκήσεων αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών, πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναλάβει την εποπτεία τους το 2014, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal το οποίο επικαλείται ως πηγές τέσσερις αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Οι αξιωματούχοι αυτοί, σημειώνει το δημοσίευμα, υποστηρίζονται από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης – περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και τη Φινλανδίας – που δεν θέλουν να παραλάβουν τον λογαριασμό για τις αδύναμες τράπεζες των φτωχότερων εταίρων τους. Οι υποστηρικτές των αυστηρών stress tests θα ξεκινήσουν την εκστρατεία τους στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Δουβλίνο, μετά από μία πρώτη συζήτηση που έγινε για το θέμα μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Οι προσπάθειες, σημειώνει το δημοσίευμα, για να απαλλαχθούν οι τράπεζες από τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού τους και στη συνέχεια να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση, αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες. Οι προηγούμενες ασκήσεις αντοχής, συνεχίζει το δημοσίευμα, είχαν «νερωθεί», καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δεν είχαν τη θέληση και τη χρηματοδοτική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματά τους. Ακόμη και τώρα, αξιωματούχοι εφιστούν την προσοχή, λέγοντας πως οι βασικοί «παίκτες» – περιλαμβανομένων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – δεν έχουν αποφασίσει για το πόσο διεισδυτικά και αναλυτικά πρέπει να είναι τα νέα stress tests.

Ομάδα αξιωματούχων που διαχειρίζεται ζητήματα σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη εκτιμά ότι η εξυγίανση των αδύναμων τραπεζών είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει η ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτυχθεί ξανά, καθώς τα πολύ χαμηλά επιτόκια και οι μεγάλης κλίμακας ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ απέτυχαν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι αξιωματούχοι αυτοί θεωρούν τις συνεχιζόμενες αμφιβολίες για την υγεία πολλών τραπεζών ως τον κύριο λόγο που οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης.

«Έχουμε κολλήσει για πέντε χρόνια, επειδή κάνουμε οτιδήποτε για να εμποδίσουμε τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν σωστά και για να μην είναι αρκετά αυστηρά τα stress tests. Εάν δεν τα κάνουμε αυτά, θα μείνουμε σε αυτή την παγίδα έως το 2020», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Facebook Comments