Γ. Στουρνάρας: Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί – ανάπτυξη 0,4% έως το τέλος του έτους

ΣΚΑΪ

Γ. Στουρνάρας: Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί – ανάπτυξη 0,4% έως το τέλος του έτους, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Την έγκριση από την αρμοδια επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής για την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρναρα ως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ζήτησε από το Σώμα ο υπουργός Οικονομικός Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας πως «ο κ. Στουρναρας ανέλαβε την θέση του Υπουργού Οικονομικών σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και η Ελλάδα επί των ημερών σημείωσε μια σειρά απο σημαντικές επιδόσεις οπως το πρωτογενές πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, που δείχνει την αξιοπιστία της χώρας μας αλλά και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».

Στην εισήγηση του, ο τέως υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί, πλησιάζει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%.

Κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα άσκησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που τόνισε πως «ο Στουρνάρας μίλησε στην Επιτροπή όχι ως διοικητής, αλλά ως κυβερνητικός διαχειριστής του μονόδρομου» και επισήμανε πως «ο διοικητής της ΤτΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητος, ενώ εσείς ζητάτε την έγκριση με μια ομιλία απόλυτης κυβερνητικής ορθοδοξίας και απόλυτης μονομέρειας με βάση την ασκούμενη πολιτική, ενώ το ρόλο σας τον βλέπετε ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού».

Απαντώντας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν έχει μονομέρειες, αλλά αυτό που έγινε ήταν πραγματικά μονόδρομος, «και δεν βλέπω άλλες λύσεις να προτείνετε για την σωτήρια της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Στουρνάρας ερωτώμενος για το πού έχουν φτάσει τα κόκκινα δάνεια είπε πως ανέρχονται περίπου στα 77 δισεκ. ευρώ, τα 10 δισεκ. είναι καταναλωτικά, τα 25 στεγαστικά και τα 42 δισεκ. επιχειρηματικά.

Απο την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκο Καραθανασόπουλος τόνισε πως το κόμμα του είναι αντίθετο με την τοποθέτηση του Στουρνάρα στη θέση του διοικητή του ΤτΕ. "Η δική μας αρνητική θέση δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά με ότι ο κ. Στουρνάρας θα έχει ως ρόλο του τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος" εξήγησε.

«Υπήρξατε υπουργός Οικονομικών. Υπάρχουν παραδείγματα πλημμελούς άσκησης εποπτείας του τραπεζικού συστήματος» δήλωσε από την πλευρά των ΑΝΕΛ η Ραχήλ Μακρή.