Αναμενόμενη θεωρείται η διόρθωση που έχει βγει στην αγορά την Παρασκευή, έπειτα από μία κούρσα τεσσάρων συνεδριάσεων με τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη να αγγίζουν το 50% και σε επιμέρους μετοχές, όπως της Eurobank, το 280%. Οι επενδυτές επιδιώκουν να κατοχυρώσουν κάποια από τα κέρδη τους προκειμένου να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί, να τοποθετηθούν στις αυξήσεις κεφαλαίου, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ευφορία πάντως, επικρατεί στο στρατόπεδο της Εθνικής Τράπεζας με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως τη δημοσιότητας να κάνουν λόγο ότι η τράπεζα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει ήδη τα 500 εκατ. ευρώ, από τα 780 εκατ. ευρώ που απαιτούνται συνολικά για την κάλυψη του 10% του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας προσδιορίζονται κοντά στα 9,8 δις. ευρώ, όπου τα 2 δις. θεωρείται ότι θα είναι η έκδοση των Cocos, οπότε οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας προσδιορίζονται στα 7,8 δις. ευρώ, οπότε τα 780 εκατ. ευρώ, αποτελούν το ποσό που αντιστοιχεί το 10% με συμμετοχή ιδιωτών.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας εκφράζει σιγουριά για το αποτέλεσμα, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες να δούμε κινήσεις… ματ από την διοίκηση της τράπεζας, τέτοιες που με μεγάλη βεβαιότητα θα εξασφαλίσουν την επιτυχή κάλυψη της αύξησης. Τι μπορεί να είναι αυτό; Ένα αιφνιδιαστικό placement της τάξης του 20% στην Finansbank. Σημειώνεται ότι αραβικά κεφάλαια έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους εδώ και καιρό για την τούρκικη θυγατρική της Εθνικής.  Η μετοχή περιορίζει τις αρχικές της απώλειες, στα 0,6410 ευρώ και υποχωρεί λίγο πάνω από 6%.

Η Eurobank, όχι μόνο περιόρισε τις αρχικές της απώλειες, αλλά πέρασε και στο «συν» και μάλιστα με ισχυρά κέρδη αυτή την ώρα, ενισχυμένη σχεδόν κατά 6%, στα 40 λεπτά.  Η διοίκηση της Eurobank πάντως, κάνει λόγο για ριζοσπαστικές μεθόδους κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου, ύψους 380 εκατ. για το 10%, 4,5 δις. συνολικά, με περίπου 1,4 δις. ευρώ Cocos. Απώλειες σχεδόν κατά 7% καταγράφει η Πειραιώς και μικρότερες, κοντά στο 2% η Alpha. Η προγραμματισμένη για σήμερα γ.σ. της Πειραιώς πάντως, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη.

Το ενδιαφέρον πάντως, για το Χ.Α. είναι αμείωτο και Έλληνες διαχειριστές θεωρούν σημαντικό ότι με την ανακεφαλαιοποίηση, με όποιο κόστος, ένα μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας θα αρθεί και προσδοκούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει σταδιακά να ρέει χρήμα στην πραγματική οικονομία. Ταυτόχρονα, υ[πάρχει προσδοκία ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι η Ιντραλότ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην φτάσει μέχρι τέλος στη διεκδίκιση του ΟΠΑΠ. Η μετοχή του Οργανισμού καταγράφει μικρά κέρδη, λίγο πάνω από τα 7,20 ευρώ.

Οι ξένοι πάντως, δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Χθες έγινε γνωστό ότι το fund Third Point θα συστήσει hedge fund που θα επενδύσει σε ελληνικά assets. Επίσης, χθες έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία roadshow της Πειραιώς στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή εισηγμένων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως η ΜΕΤΚΑ, ο Μυτιληναίος, Σαράντης, Ιντραλότ, Πλαστικά Θράκης, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ κ.ά.  το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν: η Lazard που διαχειρίζεται 167 δις και θεωρείται εξπέρ στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, η Fidelity που έχει ήδη παρουσία σε επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, Jumbo, Σαράντης και Eurobank Properties. Η Gladstone και η TPG Capital που απέκτησε από την Πειραιώς το 6,82% που κατείχε στην Folli Follie ενώ φερόταν να έχει ενδιαφερθεί για απόκτηση συμμετοχής και στην Αττική Οδό. Η Armazaro και η Adelphi, με επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές κυρίως της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Facebook Comments