Μήνυση κατά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να καταθέσει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ανώτατος Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπέινερ, κατηγορώντας τον κ. Ομπάμα πως καταχράστηκε την εκτελεστική του εξουσία εφαρμόζοντας πολιτικές χωρίς την άδεια του Κογκρέσου.

Ο κ. Μπέινερ κατήγγειλε τον κ. Ομπάμα πως αδιαφορεί για τους νόμους που υπερψηφίζει το Κογκρέσο, σημειώνοντας πως στόχος της μήνυσης είναι η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων του νομοθετικού σώματος.

Απέφυγε ωστόσο να αναφέρει ποιες ενέργειες του κ. Ομπάμα καταγγέλλει μέσω της η μήνυσή του, και αρνήθηκε τις φήμες πως επιδιώκει πρόταση μομφής κατά του προέδρου.

Ο κ. Ομπάμα έχει κατά διαστήματα χρησιμοποιήσει εκτελεστικές προεδρικές εντολές προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του ενώπιον ενός «μπλοκαρισμένου» Κογκρέσου. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχει προωθήσει βρίσκονται η αύξηση του κατώτατου μισθού για συμβασιούχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το «πάγωμα» της απέλασης παιδιών που έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.

Για κίνηση που δεν απολαμβάνει τη στήριξη των περισσότερων πολιτών έκανε λόγο, λιτά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Facebook Comments