Χρηματοδότης αρκετών έργων ανάπτυξης από mall μέχρι τη μαρίνα είναι το ταμείο συντάξεων της Cyta, σύμφωνα με νέα στοιχεία που κατατέθηκαν στη βουλή, που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια το ταμείο διοχέτευσε στον πιο προβληματικό κλάδο της κυπριακής οικονομίας €238 εκ.

Τα στοιχεία ζήτησε από τη Cyta ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης και του δόθηκαν μετά από έξι μήνες. Φέρνουν μεταξύ άλλων στο φως την πρακτική του ταμείου να χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης την περίοδο που η φούσκα των ακινήτων άρχισε ήδη να σκάει. (Επισυνάπτεται η επιστολή).

Συνολικά, το ταμείο επένδυσε ή χρηματοδότησε δώδεκα ακίνητα και αναπτύξεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν την τριετία 2010 με 2012.

Στα ακίνητα που αγόρασε το ταμείο βρίσκεται και η ανάπτυξη Aero στη Δρομολαξιά, για την οποία μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου της Cyta αλλά και στελέχη του ΑΚΕΛ βρίσκονται υπό ποινική διερεύνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επενδύσεις του ταμείου σε ακίνητα ανέρχονται σε €93,5 εκ. ενώ τα έργα χρηματοδότησης σε €144,8 εκ.

Από τις επενδύσεις σε ακίνητα, ποσό €80,6 εκ. πληρώθηκε μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2014 ενώ €12,9 εκ. είναι το υπόλοιπο συμβατικών υποχρεώσεων.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις είναι στο κτίριο Εσπερίδες (€23,8 εκ.), Glarissano- AERO Centre (€22,4 εκ. ), σε ακίνητο Αθηαινίτη (€20,5 εκ.) και στο κτίριο Zavos στη Μακαρίου (€8,9 εκ.).

Έργα χρηματοδότησης

Όσον αφορά τα έργα χρηματοδότησης, οι μεγαλύτερες επενδύσεις έγιναν στο Mall Athienitis (€30 εκ.), στο UCLAN University (€24,9 εκ.), στη μαρίνα Λεμεσού (€18 εκ.), σε ακίνητο του ομίλου Παρασκευαϊδη (€16 εκ.) και στο έργο Amathusa Coastal Heights της Cybarco (€12,1 εκ.).

Στην επιστολή με την παραχώρηση στοιχείων, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, Άριστος Ριρής ξεκαθαρίζει ότι οι επενδύσεις δεν έγιναν από τη Cyta αλλά από το ταμείο συντάξεως του οργανισμού.

Σημειώνεται επίσης ότι το ταμείο συντάξεων δεν εφάρμοζε διαδικασία προσφορών για τις επενδύσεις που έκανε, ούτε ήταν υποχρεωμένο να εφαρμόζει.

Δεν είναι γνωστές οι αποδόσεις που είχε μέχρι σήμερα η Cyta από τις χρηματοδοτήσεις και αγορές ακινήτων. Ως γνωστό, ο κλάδος στον οποίο τοποθέτησε το ένα τρίτο του ενεργητικού του το ταμείο, είναι ένας από τους πιο προβληματικούς με αποτέλεσμα το 65% των δανείων €7 δισ. που διοχέτευσαν οι τράπεζες σε αυτό τον τομέα, να μην εξυπηρετείται.

Ο κ. Ριρής αναφέρει, μόνο, ότι από ένα από αυτά τα projects χρηματοδοτήσεων, αυτό της Cybarco, προέκυψαν εισπράξεις €19,5 εκ.

 

Facebook Comments