Η στάση της Μέρκελ και η σιωπή του Γιούνκερ

Deutsche Welle

Η στάση της Μέρκελ και η σιωπή του Γιούνκερ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

«Δεν συνιστά δράμα» εάν η ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κομισιόν συντελεσθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, διαμηνύει η Άγκελα Μέρκελ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, μερικές ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των «28» στο Υπρ της Φλάνδρας.

Είναι σαφές ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν διακρίνει πλέον δυνατότητες επίτευξης συμβιβασμού με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο ζήτημα της επιλογής του επομένου προέδρου της Κομισιόν. Η Μέρκελ, μετά από μια περίοδο επιφυλάξεων και δισταγμών, εμφανίζεται αποφασισμένη όσο ποτέ να «περάσει» τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ενώ μέχρι τώρα τασσόταν υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης «σε ευρωπαϊκό πνεύμα», με την στάση της τώρα η Μέρκελ εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις ενστάσεις που διατυπώνει ο Κάμερον για τον Γιούνκερ», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι όλα παραπέμπουν σε εκλογή του λουξεμβούργιου πρώην πρωθυπουργού με συντριπτική πλειοψηφία. Ακόμη και πολέμιοι της υποψηφιότητας Γιούνκερ, όπως οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Σουηδίας έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup στην ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι.

Προγραμματικές παραχωρήσεις στο Λονδίνο

Η Άγκελα Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι ο Κάμερον θα παραμείνει άκαμπτος στο «όχι» του. Οι λόγοι είναι κυρίως «εσωτερικοί» και σχετίζονται με το βρετανικό πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και την ενίσχυση των ευρωφοβικών λαϊκιστών του Φάρατζ. Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο θέλει να κρατήσει τη Βρετανία στο τρένο της ΕΕ. Έτσι, η καγκελάριος εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει προγραμματικές παραχωρήσεις στον Κάμερον στα πεδία της μείωσης της γραφειοκρατίας, της επικουρικότητας, των καινοτομιών και της ανταγωνιστικότητας.

Με τον τρόπο αυτόν, η προδιαγεγραμμένη και ενδεχομένως ηθελημένη ήττα του Κάμερον στην μάχη των αξιωμάτων θα μπορούσε να αναπληρωθεί με μια νίκη στο μέτωπο των προτεραιοτήτων. Και στην κατεύθυνση αυτή κινείται μεγάλο μέρος των προτάσεων που έχει καταθέσει στους ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Στην «στρατηγική ατζέντα» του φαν Ρομπέι προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και προτάσεις για την σύσταση της «ενεργειακής ένωσης», περιλαμβάνονται, ωστόσο, και μέτρα στα οποία δίνει έμφαση το Λονδίνο, όπως η ενίσχυση της καινοτομίας, η μείωση της γραφειοκρατίας και η «επιστροφή» κάποιων κοινοτικών αρμοδιοτήτων στη δικαιοδοσία των εθνικών κρατών.

Στην σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα υπόλοιπα αξιώματα της ΕΕ. Όπως αναφέρει η Süddeutsche Ζeitung, επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών, «οι αποφάσεις για τα αξιώματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Εντεταλμένου για την Εξωτερικών Πολιτική δεν θα ληφθούν την Παρασκευή, αλλά σύντομα».

Νέες κατηγορίες σε βάρος του Γιούνκερ

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί το τελευταίο διάστημα η σιωπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις νέες κατηγορίες που διατυπώνονται σε βάρος του και οι οποίες τον θέλουν να κάνει ομιλίες σε οργανώσεις λομπιστών έναντι μεγάλης αμοιβής και με τη διαμεσολάβηση τεσσάρων πρακτορείων. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της γερμανικής Bild: «Πόσα εισπράττει παράλληλα ο Γιούνκερ;». Απάντηση δεν έχει δώσει μέχρι τώρα ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν επιθυμεί να κάνει κάποια δήλωση», επισήμανε στο Der Spiegel ο εκπρόσωπός του λουξεμβούργιου πολιτικού Άντυ Ρίτσαρντ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αγωνίζεται σε δύο μέτωπα για να κάμψει τις αντιστάσεις και να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ενώ όλα δείχνουν πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει διασφαλίσει πλέον την στήριξη των περισσότερων ευρωπαίων ηγετών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αποκλείονται διαρροές στα στρατόπεδα των Σοσιαλιστών και του ΕΛΚ που στηρίζουν τον λουξεμβούργιο πρώην πρωθυπουργό. Η εξέλιξη αυτή ίσως καταστήσει αναγκαία την προσχώρηση και των Φιλελευθέρων στον συνασπισμό υπέρ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην περίπτωση αυτή οι Φιλελεύθεροι θα διεκδικούσαν ένα ισχυρό αξίωμα στην ΕΕ και αυτό θα μπέρδευε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, με δεδομένο πως χώρες όπως η Ιταλία διεκδικούν επίσης ισχυρά πόστα στην ΕΕ.