A. Τουρκολιάς: Να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την αναγκαιότητα αύξησης των επενδύσεων

MarketNews

A. Τουρκολιάς: Να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την αναγκαιότητα αύξησης των επενδύσεων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τη σύνδεση της φορολογικής πολιτικής με την αναγκαιότητα αύξησης και διάχυσης των επενδύσεων καθώς και την καταβολή κάθε προσπάθειας ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες ζητεί απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Μιλώντας σήμερα στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ο κ. Τουρκολιάς ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική των εξαγωγών, διότι αυτή θα οδηγήσει στο νέο μοντέλο που θα είναι παραγωγικό και όχι καταναλωτικό.

«Οι συνεργάτες μου και εγώ εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Και η Εθνική θα είναι παρούσα στο αύριο της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αναπτύσσοντας αναλυτικά τις στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου.

Στρατηγικές προτεραιότητες

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Εθνικής για το επόμενο διάστημα είναι:

  • Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με επέκταση σε ελκυστικούς εγχώριους επιχειρηματικούς τομείς. «Ψάχνουμε για αξιόπιστες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει, όπως πολλοί νομίζουν, η ανάλογη ζήτηση. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται leverage, χρειάζεται equity. Χρειάζεται στήριξη από επενδυτικούς φορείς» επισήμανε
  • Η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, χάρη στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
  • Η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, καθώς και μέσω της ήδη υπάρχουσας μονάδας διαχείρισης απαιτήσεων λιανικής τραπεζικής Ομίλου.

«Η Διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι σε αυτό τον χώρο θα εστιαστεί το τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη πρόκληση είναι η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων. Εδώ, θέλω να υπογραμμίσω ότι η ΕΤΕ αναδιάρθρωσε τη λειτουργική της δομή αλλά και ο τραπεζικός κλάδος γενικότερα αναμορφώθηκε εκ βάθρων, παρομοίως και οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης» ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς.

Ομαλή συνεργασία

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ έθεσε ως προαπαιτούμενο για την ομαλή συνεργασία των επιχειρήσεων με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, αλλά και των υποχρεώσεών τους, την άμεση υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταβολών στο νομικό πλαίσιο, ειδικά όσον αφορά το πτωχευτικό δίκαιο και άλλες δυσλειτουργίες στο συνολικό πλαίσιο αυτού του χώρου.

«Ο χρόνος υλοποίησης μιας αναδιάρθρωσης είναι τεράστιος» ανέφερε. Ο ίδιος πρότεινε ότι σε ένα δίμηνο πρέπει να τελειώνουν όλες οι διαδικασίες και να κρίνεται αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη, καθώς επίσης να εισαχθούν συγκεκριμένοι ενιαίοι κανόνες οι οποίοι θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα επιβίωσης ή μη μιας επιχείρησης επισήμανε ο κ. Τουρκολιάς.

Προτεραιότητα για την ΕΤΕ αποτελούν επίσης οι επιμέρους δράσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, εκτός πυρήνα τραπεζικών εργασιών, καθώς και ο εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στοιχεία που συμβάλλουν μαζί με άλλες οργανικές δράσεις σε διαχρονική εταιρική κερδοφορία και ανάπτυξη.

Κάθε περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου θα κρίνεται από το κατά πόσο συμβάλλει και συνεισφέρει στο Ενεργητικό. Αποτελεί το κριτήριο του τρόπου που βλέπουν σήμερα την τράπεζα και αξιολογούν οι επενδυτές ανέφερε ο κ. Τουρκολιάς.