Απορρίφθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη το αίτημα της Αργεντινής να ανασταλεί η καταδίκη της με βάση την οποία θα πρέπει να αποπληρώσει έως την Δευτέρα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια με το ποσό του 1,33 δισ. δολαρίων και η χώρα βρίσκεται εκ νέου στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας. “Το αίτημα αναστολής της εντολής απορρίπτεται”, ανέφερε ο δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκρίζα στην απόφασή του.

Το Μπουένος Άιρες ζητούσε να ανασταλεί η εντολή πληρωμής 1,33 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelius μέχρι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για αυτήν την υπόθεση, που έχει οδηγήσει σε μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία ζητούσαν να πληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα που είχαν αγοραστεί σε εξευτελιστικές τιμές την περίοδο που η Αργεντινή είχε κηρύξει μερική στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με το Μπουένος Άιρες, το NML διεκδικεί πλέον το ποσό των 832 εκατομμυρίων δολαρίων για ομόλογα που είχε αγοράσει έναντι 48,7 εκατομμύρια, δηλαδή με κέρδος 1.600%.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν υποχρεωθεί να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, αφού και οι άλλοι πιστωτές της, που είχαν δεχτεί την αναδιάρθρωση του χρέους, θα μπορούσαν επίσης να διεκδικήσουν το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν.

Σε μια ύστατη κίνηση καλής θέλησης, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατέθεσε σήμερα 1 δισ. δολάρια σε μια αμερικανική τράπεζα για να διευθετήσει την πληρωμή ενός μέρος τους χρέους της προς τους πιστωτές που είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση των ομολόγων που διακρατούσαν.

Η πληρωμή αυτή που λήγει στις 30 Ιουνίου «ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια» και αποδεικνύει «την επιθυμία της Αργεντινής να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς το 100% των πιστωτών της», δήλωσε.

Η περίπτωση της Αργεντινής παρακολουθείται στενά από όλον τον κόσμο καθώς πολλοί φοβούνται ότι στο μέλλον οι πιστωτές θα αρνούνται κάθε συμβιβασμό με τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν τελικά να λάβουν το σύνολο της οφειλής.

Μετά την κατάρρευση της οικονομίας της το 2001 η Αργεντινή αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 93% των ιδιωτών πιστωτών της δέχτηκε την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως το υπόλοιπο 7% —κυρίως κερδοσκοπικά κεφάλαια— δεν συμφώνησε και προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας την αποπληρωμή στο 100% της αξίας των ομολόγων που είχαν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές
 

Facebook Comments