Ένας-ένας οι καταλύτες θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με την τροπή των εξελίξεων θα καθοριστεί εν πολλοίς και η μεσοχρόνια τάση τουλάχιστον με ορίζοντα το ερχόμενο Φθινόπωρο όπως σταθερά “συνηθίζει” να κάνει το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου το χρηματιστήριο εδώ και δύο χρόνια.
 
Τα τελευταία 24ωρα ερρίφθη ο κύβος για την νέα “έξοδο” του Δημοσίου στις αγορές που δρομολογείται πιθανόν για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Η κίνηση αυτή παρότι προκάλεσε έντονο παρασκήνιο για την χρησιμότητα της στην παρούσα συγκυρία, “εγκρίθηκε” ουσιαστικά υπό την πίεση των ξένων funds και επενδυτικών τραπεζών που αναζητούν υψηλές αποδόσεις από χώρες της περιφέρειας, αλλά και με στόχο να επιβεβαιωθεί εκ νέου το ενδιαφέρον των αγορών για τα ελληνικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προτίθενται να εκδώσουν το επόμενο διάστημα μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες.
 
Με θετικό πρόσημο στο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό θα μετρήσουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο. Εκφράζονται ήδη κάποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις όπως του ΚΕΠΕ ως η πτώση έχει φρενάρει και ενδεχομένως καταγραφούν οριακά θετικοί ρυθμοί κατά 0,1% στο β΄ τρίμηνο που στη συνέχεια θα ανεβάσουν ρυθμό, ενώ σε κάθε περίπτωση η πρώτη ουσιαστική αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στα στοιχεία για τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου με την άνοδο της τουριστικής κίνησης να έχει ιδιαίτερη συμβολή. Το “γύρισμα” της οικονομίας αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τη φετινή χρονιά καθώς έχει ήδη προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό από το Χρηματιστήριο και η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων θα συμβάλει στην δραστηριοποίηση κεφαλαίων που κινούνται έχοντας στη διάθεσή τους ασφαλέστερα στοιχεία και δεν βασίζονται σε προβλέψεις.
 
Εδώ σταματούν τα “καλά νέα” και αρχίζει ο μηρυκασμός των προσδοκιών. Η συζήτηση για το χρέος στο πλαίσιο και της μαραθώνιας αξιολόγησης από την τρόϊκα, το προβλεπόμενο πρόσθετο κόστος των ευρωπαϊκών stress test για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποτελούν -και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν- τις άγνωστες παραμέτρους τις οποίες καλείται να εξετάσει η αγορά με ορίζοντα το Φθινόπωρο, σε μια περίοδο που έχει ενταθεί η διεθνής αμφισβήτηση για τις δυνατότητες υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει στα λόγια προτεραιότητα στις αλλαγές πολιτικής με στόχο την ανακούφιση μέρους της κοινωνίας
 
Η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος που τυπικά θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ως σκέλος της πέμπτης αξιολόγησης, αποτελεί ένα από τα βασικά “προαπαιτούμενα” που θέτουν από την πλευρά τους μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κυρίως από τις ΗΠΑ, για να διοχετεύσουν νέα κεφάλαια στη χώρα. Από το αποτέλεσμά της εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και η βιωσιμότητα της παρούσας κυβέρνησης, εκτιμούν αναλυτές, και περιμένουν ότι αρκετά πριν ξεκινήσει η επίσημη συζήτηση, μέσα στο καλοκαίρι το χρηματιστήριο θα στείλει τα δικά του μηνύματα για το πως βλέπει -ή πληροφορείται- ότι εξελίσσεται η διαπραγμάτευση.
 
Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών stress test υπάρχουν ήδη κάποιες πρώτες εκτιμήσεις πως ο «λογαριασμός για όλες τις ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,5 – έως 5 δισ. ευρώ», παρότι οι νέες ανάγκες ανακύπτουν μόλις λίγες εβδομάδες μετά τον δεύτερο γύρο ανακεφαλαιοποίησης με ιδιωτικά κεφάλαια. 
 
Ωστόσο αρκετά γκρίζα σημεία -όπως οι παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη ή αν η δοκιμασία θα λαμβάνει υπόψη την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση- θολώνουν την εικόνα και δημιουργούν εύλογα αναταράξεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου που έχουν χάσει το 10-17% της αξίας τους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Έναν επιπλέον προβληματισμό που διατυπώνουν σε σχέση με τα ευρωπαϊκά stress test είναι κατά πόσο οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα αναδειχθούν για μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, θα επηρεάσουν τη ρευστότητα συνολικά στις ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα στον Νότο όπου οι μετοχές έχουν ανέβει σημαντικά φέτος.
 
Σε κάθε περίπτωση ο ανεμοδείκτης για το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα αρχίσει να κινείται σύντομα, εκτιμούν αναλυτές, καθώς η αγορά βρίσκεται σε δοκιμασία διάσπασης πολύ κρίσιμων στηρίξεων, και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται ότι η αγορά θα καταστήσει πιο ξεκάθαρες τις προθέσεις της. 
 
Προς το παρόν είναι εμφανές σε όλους πως το κλίμα στην αγορά έχει βαρύνει, και η βραχυχρόνια τάση παραμένει καθοδική με την αγορά να αδυνατεί να αντιδράσει πάνω από τις 1.240 μονάδες καθώς είναι εμφανές πως δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές.
 
Αν από σήμερα οι πιέσεις συνεχιστούν, η προσοχή των αναλυτών για μια νέα προσπάθεια αντίδρασης, θα μετακινηθεί πλέον στην περιοχή των 1.200- 1.180 μονάδων όπου ο Γενικός Δείκτης συναντά τον απλό και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών αλλά και το 50% επίπεδο διόρθωσης της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 1.062 στις 1.328 μονάδες. 
 
Στις τράπεζες που συνεχίζουν καθοδικά μετά τη διάσπαση των 175 μονάδων, το κομβικό σημείο βραχυπρόθεσμα είναι η ζώνη των 165 μονάδων, απώλεια της οποίας θα μπορούσε να ενισχύσει αισθητά τις πιέσεις στην αγορά.

Facebook Comments