Αlpha Bank: Σημαντική βελτίωση της τουριστικής κίνησης το 2014

MarketNews

Αlpha Bank: Σημαντική βελτίωση της τουριστικής κίνησης το 2014, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2013 αναμένει για φέτος η Alpha Bank, επικαλούμενη τις ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων, σύμφωνα με τις οποίες, έχουν υπογραφεί συμβόλαια προ-κρατήσεων αυξημένα κατά 10%-20% συγκριτικά με το 2013.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, αυξημένες κρατήσεις σημειώνονται από τη Γερμανία, το Ην. Βασίλειο και τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ αυξημένες φαίνεται να είναι οι κρατήσεις και από τη Ρωσία συγκριτικά με την ίδια περυσινή περίοδο.

Παράλληλα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια» και «Τουριστικά Πρακτορεία» παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια-Τουριστικά Πρακτορεία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση κατά +50,9% στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά +24,2% στο πρώτο πεντάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ οι συνολικές αφίξεις, εξαιρουμένων των ταξιδιωτών κρουαζιέρας, θα φθάσουν τα 19 εκατομμύρια το 2014, έναντι 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.

Θετική προοπτική για τον τουρισμό στην Ελλάδα αποτελεί η παρατηρούμενη από το 2013 αύξηση του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης., που συνοδεύει την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών στον τουριστικό κλάδο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατά +4,8% το 2013 (2012: -17,2%, 2011: -7,4%, 2012: -8,2%), ενώ στο 1ο 3μηνο 2014 παρουσίασε θεαματική άνοδο κατά +44,9% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, η αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο του τουρισμού αντανακλά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο πρώτο τρίμηνο του 2014 καθώς και την σταδιακή άνοδο και του εσωτερικού τουρισμού, από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που είχε περιέλθει έως το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Η σημαντική βελτίωση της τουριστικής κίνησης το 2014 αποδίδεται κυρίως στη σαφώς βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδος στις χώρες προέλευσης των τουριστών και στη συνεχή βελτίωση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας - καθώς έχουν τεθεί σε λειτουργία νέες και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενες οικίες και δωμάτια.

Επίσης στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, στις ελκυστικότερες τιμές των πακέτων και γενικότερα των τιμών των τουριστικών καταλυμάτων καθώς και στη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών. Θετική επίδραση στην τουριστική κίνηση του 2014 ασκεί και η παρατεταμένη αστάθεια στην Αίγυπτο και τις χώρες της Αν. Μεσογείου, η οποία όμως επιδρά, σε μικρό βαθμό, αρνητικά στον κλάδο της κρουαζιέρας. Η κίνηση, πάντως, επιβατών κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, υπερβαίνοντας τα 2 εκατ. ταξιδιώτες.