Την νέα ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ορίζοντας ως νέα καταληκτική ημερομηνία την 14η Ιουλίου. Η παράταση, προκαλεί αλυσιδωτές αλλαγές καθώς με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συνδέονται πολλές ακόμη υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα εκατομμυρίων φορολογουμένων. Ειδικότερα:
 
1.    Θα  υπάρξει και 4η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου με αυτήν να καλυφθούν όλοι όσοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια με βάση τα εισοδήματα του 2012 αλλά τα πληρούν με βάση τα εισοδήματα του 2013. Οι προετοιμασίες από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσουν με 15 ημέρες καθυστέρηση και εκτιμάται ότι η 4η πληρωμή θα γίνει μέσα στον Αύγουστο. Με βάση την καινούργια υπουργική απόφαση, το εισοδηματικό κριτήριο έχει αναπροσαρμοστεί στις 7050 ευρώ κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχε και η νέα γενική γραμματέας εσόδων. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί από τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι το εξής: Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος είναι η 30η Ιουνίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει αλλάξει. Άρα όποιος εκτιμά ότι τα εισοδήματά του είτε το 2012 είτε το 2013 πληρούν το όριο που έχει τεθεί, θα πρέπει να κάνει άμεσα την αίτηση.
 
2.    Το επίδομα τέκνων του 2ου τριμήνου, σε όσους δεν καταθέσουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά και το έντυπο Α21 μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν θα πληρωθεί στις 18 Ιουλίου όπως είναι προγραμματισμένο. Θα καταβληθεί μαζί με το επίδομα του τρίτου τριμήνου στα μέσα Οκτωβρίου. Έτσι, όσοι δικαιούνται το επίδομα τέκνων καλό θα είναι να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη Δευτέρα.
 
3.    Θα μετατεθεί κατά 15 ημέρες η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες από τους υπόχρεους. Μετά τη σχετική τροπολογία, οι δηλώσεις πόθεν έσχες υποβάλλονται τρεις μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Από τη στιγμή που η νέα προθεσμία είναι η 14η Ιουλίου, το πόθεν έσχες θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι και την 14η Οκτωβρίου
 
Χθες, οι υποβληθείσες δηλώσεις ανήλθαν στα 3.644.584. Από αυτές χρεωστικές ήταν το 40,51% δηλαδή 1,458 εκατομμύρια. Αυτοί οι 1,458 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο 1175 ευρώ. Εκτιμάται ότι ο μέσος όρος θα ανέβει κι άλλο καθώς οι περισσότερες από τις δηλώσεις που υποβάλλονται την τελευταία στιγμή είναι χρεωστικές.

Facebook Comments