Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 1.220 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και μετά τις 13.00 έσπασε καθοδικά με το δείκτη τραπεζών να γυρνάει επίσης αρνητικός. Μόνο η ΕΤΕ κρατάει κάπως τα κέρδη της (+1,12%). Η μετοχή της Eurobank βάραινε και καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, -1,85% στα 0,3710 ευρώ και ακολουθεί η Τρ. Πειραιώς (-1,26%) και η Alpha Bank (-0,44%).
 
Εντωμεταξύ, ο χρηματιστηριακός δείκτης Sofix της Βουλγαρίας υποχωρεί σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στα -5%, εν μέσω φημών για πιθανό επόμενο κρούσμα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, μια εβδομάδα μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας για διάσωση της Corporate Commercial Bank (Corpbank), της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
 
Η πορεία των τραπεζών αποτελεί το «κλειδί» για να δώσει την κατεύθυνση στην αγορά, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. 
 
Η έκθεση της S&P όπου κατηγοριοποιεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου, επιδεινώνει ακόμα τις ανησυχίες ενόψει των stress test της ΕΚΤ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο οίκος σημειώνει ότι αν και η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει αδύναμες οικονομικές προοπτικές. Εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ελαφρώς το 2014, ενώ τα επόμενα λίγα χρόνια η χώρα θα βιώνει αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και αποπληθωριστικές πιέσεις. 
 
Ο αντίκτυπος του πολιτικού παράγοντα στη χρηματιστηριακή αγορά είναι πιο εμφανής από ό,τι ήταν μετεκλογικά, καθώς η «μικρή» ΔΕΗ χρησιμοποιείται σαν εξιλαστήριο θύμα για πολιτικές σκοπιμότητες και μπορεί να προκαλέσει «μεγάλο» πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή, με τις συζητήσεις ακόμα και για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο να εντείνονται. 
 
Επιστρέφωντας στην αγορά, συνεχίζονται και σήμερα οι πιέσεις στη ΦΦΓΚΡΠ (-3,27%), στην Jumbo (-2,12%), στη Γεκτερνα (-2,62%), στη ΔΕΗ (-2,48%) και στο ΜΥΤΙΛ (-2,66%).
 
Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, η τιμή της ΑΡΑΙΓ αναπροσαρμόστηκε στα 7,09 ευρώ λόγω αποκοπής της επιστροφής κεφαλαίου του 1 ευρώ, με τη μετοχή να ενισχύεται αυτή τη στιγμή 0,99% στα 7,16 ευρώ. Το ποσό της επιστροφής κεφαλαίου είναι πληρωτέο στις 7 Ιουλίου. 
 
Η Lamda Development υποχωρεί 3,67% στα 4,73 ευρώ, ενώ το δικαίωμα της ΛΑΜΔΑΔ που ξεκίνησε σήμερα να διαπραγματεύεται υποχωρεί -18,7% με τα όρια να παραμένουν ελεύθερα για τις ημέρες διαπραγμάτευσης. Το δικαίωμα λήγει στις 7 Ιούλιου για όποιον δεν θέλει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ και μπορεί να το πουλήσει στο ταμπλό. 
 
Αυτή τη στιγμή, το περιθώριο για arbitrage μέσω αγοράς δικαιωμάτων είναι σχεδόν μηδενικό (συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας) καθώς η συνθετική Lamda (αγορά Lamda μέσω δικαιωμάτων) κοστίζει 4,78 ευρώ ενώ η spot είναι στα 4,75 ευρώ. 

Facebook Comments