Κατατέθηκε η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, όπως είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Η πρόταση υπογράφεται από όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση της σχετικής πρότασης στην Ολομέλεια θα γίνει την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Νωρίτερα:

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Η Προανακριτική Επιτροπή, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που την είχε προαναγγείλει, είναι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικών διώξεων

Εκκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδριάζει εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές που δοκιμάζεται η ευθύνη, η συνταγματική συνέπεια, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας. Η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού της μοντέλου αλλά και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης κουλτούρας ανοχής της διαφθοράς εντός της χώρας, εξαιτίας του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος».

Ξεκάθαρισε ότι «θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης» και απέδωσε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα για την χρεοκοπία της χώρας. Συνεχίζοντας τη γραμμή Τζανακόπουλου διευκρίνισε ότι δεν θα στηθούν λαϊκά δικαστήρια, ούτε θα γίνουν υπερβολές και και κυνήγι μαγισσών. 

«Η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη, για την αριστερά και τους πολιτικούς της κώδικες. Αλλά είναι και ζήτημα για το αύριο της χώρας, για την ανάπτυξη. Στόχος μας είναι μόνο η αποκάλυψη της αλήθειας. Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την αρχή ότι η ενοχή υπόπτων και κατηγορούμενων προϋποθέτει την απόδειξή της. Αλλά δεν πρόκειται να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης στο όνομα αυτής της αρχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Επέμεινε λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα και να εμποδίσουμε το έργο της δικαιοσύνης. Δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς γιατί δεν έχουμε σύμμαχο τα οικονομικά συμφέροντα αλλά την αρετή και την αλήθεια παρόλο που κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και να προσβάλουν τη δικαιοσύνη».

Όπως είχε γίνει γνωστό και τις προηγούμενες ημέρες, η ζημία των ελληνικών ταμείων την περίοδο 2000-2010 από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με τον πρωθυπουργό, ο οποίος προσέθεσε χαρακτηριστικά «όσο δηλαδή ένα μνημόνιο και πάνω από το 10% του ΑΕΠ»

Ευθεία επίθεση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης». Μάλιστα φάνηκε να αφήνει αιχμές για την ηγεσία της ΝΔ, υποννοώντας πως τελικά άλλος (ο Άδωνις Γεωργιάδης) ηγείται του κόμματος:

«Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού. Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του;».

Και συνέχισε: «Πρέπει να μιλήσει με ονόματα, ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται;. Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Facebook Comments