Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα να υπάρξει μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα σε αντιπροσώπους του Κιέβου και των ανατολικών περιφερειών όπου αντάρτες διεξάγουν μια ένοπλη εξέγερση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει προειδοποιήσει πως η κατάπαυση του πυρός που ισχύει αυτή τη στιγμή, μπορεί να μην παραταθεί πέρα από σήμερα το βράδυ που θα εκπνεύσει, αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με φιλορώσους αυτονομιστές δεν έχουν ευνοϊκή κατάληξη.

“Το πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες ανάμεσα στις Αρχές στο Κίεβο και τους αντιπροσώπους των νοτιοανατολικών περιφερειών”, δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Πασχίζουμε ειλικρινά να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία”, πρόσθεσε απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους στη διάρκεια διπλωματικής τελετής στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι η βία έχει υποχρεώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

“Στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, το αίμα κυλάει, διεξάγεται μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαφεύγουν από τις μάχες για να βρουν καταφύγιο αλλού, όπως στη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του αυτές, τις οποίες έκανε μετά την υπογραφή από την Ουκρανία μιας ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ και οι οποίες μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως οι απόπειρες να εξαναγκασθεί η Ουκρανία να επιλέξει ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ οδήγησαν τη χώρα στη “διάσπαση”.

“Το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο και οι απόπειρες να επιβληθεί στον ουκρανικό λαό μια τεχνητή επιλογή ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ώθησαν την κοινωνία στη διάσπαση και σε μια επώδυνη εσωτερική σύγκρουση”, δήλωσε ο Πούτιν.

Facebook Comments