Σε διαφορετικούς δρόμους δείχνουν να βαδίζουν αυτή τη στιγμή υπουργείο Οικονομικών και τρόικα. Με εξαίρεση το θέμα της υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων του καλοκαιριού, που και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η υλοποίησή τους είναι προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτή την περίοδο τα επιτελεία των δύο πλευρών δείχνουν να έχουν διαφορετικές ατζέντες.

Γλαφυρή αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» είναι η τοποθέτηση στελέχους της τρόικας με εμπειρία στο ελληνικό πρόγραμμα: «Η στρατηγική της τρόικας είναι αποτυπωμένη στα κείμενα του Μνημονίου (MoU και MEFP) που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα. Η στρατηγική της κυβέρνησης δεν γνωρίζουμε ποια είναι».

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε μέσα στην εβδομάδα κορυφαίο στέλεχός του, έχουν ως βασική τους προτεραιότητα την κατάρτιση μιας μελέτης («ανάλυση ευαισθησίας») σχετικά με την αποδοτικότητα των εισπρακτικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και των πολιτικών που θα επιδιώξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής. Πολιτικές οι οποίες θα εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγής των μέτρων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την τρόικα από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει μία συζήτηση για το ποια μέτρα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή, ακόμη χειρότερα, είχαν μεγαλύτερο κοινωνικό κόστος απ’ ό,τι οικονομικό, ώστε αυτά να αλλάξουν, ακόμα κι αν αυτό συμβεί στη «μετά τρόικα» εποχή. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (που θα παραταθεί η εφαρμογή της), οι συντελεστές ΦΠΑ, οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων και οι ρυθμίσεις οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία είναι τα βασικότερα μέτρα που εξετάζονται από το υπ. Οικονομικών.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν προς τα τέλη του έτους, όταν θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει και το τοπίο αναφορικά με το νέο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών της χώρας. Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζουν και από το υπουργείο είναι πως οι όποιες αλλαγές ενδεχομένως συμφωνηθούν θα αφορούν στην καλύτερη περίπτωση από το 2015 και μετά.

Από την πλευρά της, η τρόικα είναι ξεκάθαρο ότι στην ατζέντα της έχει δράσεις που αφορούν στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για τους επόμενους μήνες και όχι ανατροπή των υφιστάμενων μέτρων. Στις 9 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί το πρώτο ραντεβού των εκπροσώπων της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο κι αν δεν προκύψει κάποια εξαιρετική ανάγκη, τότε στις 17 του ίδιου μήνα τα κλιμάκια της τρόικας θα φύγουν.

Η αποστολή του Ιουλίου δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα διαπραγμάτευσης, όπως διευκρινίζουν παράγοντες της τρόικας. Είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα για να συγκεντρώσει στοιχεία η τρόικα και να διαπιστώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης ενόψει το μεγάλου ελέγχου του Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της αποστολής.

Ωστόσο, εξηγούν ότι οι προτεραιότητες της τρόικας για τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου είναι πολύ συγκεκριμένες από τώρα:

1. Διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Στο Μνημόνιο προβλέπεται η κατάρτιση νέας αναλογιστικής μελέτης για να διαπιστωθεί ποιες παράμετροί του πρέπει να αλλάξουν, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

2. Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με επίκεντρο τις αναπροσαρμογές του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

3. Η συνέχιση της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας.

4. Η φορολογική μεταρρύθμιση. Μετά την παραίτηση του κ. Χ. Θεοχάρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και την τοποθέτηση της κ. Αικατερίνης Σαββαΐδου, θέλουν να διαπιστώσουν εάν θα συνεχιστούν οι αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού. Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι και ο κ. Γκ. Χαρδούβελης έχει θέσει ως προτεραιότητά του την ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής για να εξευρεθούν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μία δικαιότερη κοινωνική πολιτική.

5. Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Η τρόικα επιμένει ότι για το 2015 θα χρειαστούν νέα μέτρα ύψους 2 δισ., όταν η κυβέρνηση τα υπολογίζει επισήμως σε κάτι παραπάνω από 900 εκατ. και ανεπισήμως κοντά στο… μηδέν. Η τρόικα θέλει στο πλαίσιο αυτό να ακούσει τώρα από το υπ. Οικονομικών πρώτον, ποια είναι η εκτιμώμενη επιπλέον δαπάνη που δημιουργείται από τις δικαστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των ενστόλων και δεύτερον, με ποια μέτρα θα καλύψει τα κενά η κυβέρνηση.

Facebook Comments