Παρά τη σθεναρή αντίδρασή του στην υποψηφιότητά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός της Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε την Κυριακή στον «εκλεκτό» των 28 για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να τον συγχαρεί.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους οι οποίοι θα διευκολύνουν την μεταξύ τους συνεργασία, μετά την εκλογή του κ. Γιούνκερ, στις 16 Ιουλίου, από το Ευρωκοινοβούλιο η οποία θεωρείται εξασφαλισμένη.

«Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση του Γιούνκερ να βρει μία καλή συμφωνία για τη Βρετανία και ο Γιούνκερ δήλωσε ότι δεσμεύεται να βρει μια λύση στις πολιτικές ανησυχίες της Βρετανίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητα Γιούνκερ και τον καταψήφισε, μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Μετά την απομόνωση στην οποία υποχρεώθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός για το θέμα Γιούνκερ ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τις επιδιώξεις του Λονδίνου στη νέα Κομισιόν.

Η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί να διατηρήσει τη γενική γραμματεία της Κομισιόν, που θεωρείται η ραχοκοκαλιά της Επιτροπής, ενώ φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, καίριας σημασίας για τα συμφέροντα του Σίτι, ή τον επίτροπο Ενέργειας, που σήμερα έχει η Γερμανία και η οποία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εν μέσω ουκρανικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για πρόσωπα και χαρτοφυλάκια επιτρόπων θα κριθούν στις επαφές που θα έχει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ με τον κάθε αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης.
 

Facebook Comments