Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα πρόστιμο – ρεκόρ ύψους 9 δισεκ. δολαρίων στη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η οποία φέρεται να έχει παραβιάσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, κυρίως σε βάρος του Σουδάν, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Οι ποινές που θα επιβληθούν στη γαλλική τράπεζα, οι οποίες είναι πιθανό να περιλαμβάνουν και μία προσωρινή απαγόρευση ορισμένων δραστηριοτήτων της που αφορούν στην εκκαθάριση συναλλαγών σε δολάρια, μπορεί να πλήξουν τη διανομή μερίσματος της BNP, τους συντελεστές των εποπτικών κεφαλαίων της και τους στόχους επενδυτικής τραπεζικής της, σύμφωνα με αναλυτές.

Η BNP αναμένεται να αποδεχθεί σήμερα την ενοχή της για τις ποινικές κατηγορίες στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμματίζει συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον για να ανακοινώσει τη συμφωνία με την τράπεζα, σύμφωνα με τις πηγές. Ωστόσο, η τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει την άδεια που έχει από την εποπτική τραπεζική Αρχή της Πολιτείας
της Νέας Υόρκης μετά από διαπραγματεύσεις. «Θέλω να το δηλώσω καθαρά: Θα δεχθούμε μία βαριά ποινή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BNP κ. Ζαν – Λοράν Μπονάφ με εσωτερικό μήνυμά του προς το προσωπικό της τράπεζας την 27η Ιουνίου, προσθέτοντας: «Ωστόσο, οι δυσκολίες που βιώνουμε τώρα δεν πρέπει να επηρεάσουν τα σχέδιά μας για το μέλλον».

Οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν αν η BNP παρέκαμψε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, κυρίως αυτές εναντίον του Σουδάν μεταξύ του 2002 και του 2009, δήλωσαν οι πηγές. Το πρόστιμο των 9 δισεκ. δολαρίων, λίγο υψηλότερο από τα συνολικά προ φόρων κέρδη της γαλλικής τράπεζας για το 2013, θα αποτελέσει εάν επιβεβαιωθεί τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί σε ευρωπαϊκή τράπεζα για παραβίαση κυρώσεων από το Γραφείο Ελέγχου Στοιχείων Ενεργητικού στο Εξωτερικό, δήλωσαν αναλυτές της Morgan Stanley.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση στον ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να διασφαλίσει ότι η όποια ποινή θα είναι δίκαιη και δεν θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρώπης. Ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι αυτό είναι καθαρά θέμα της Δικαιοσύνης. «Εάν υπάρξουν κυρώσεις, η κυβέρνηση θέλει αυτές να είναι δίκαιες και αναλογικές. Αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας κ. Αρνό Μοντεμπούρ σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Facebook Comments