Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η νέα δόση, ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο.

Σύμφωνα με μια σύντομη ανακοίνωση του ΔΝΤ, το διοικητικό συμβούλιο ολοκλήρωσε σήμερα την τέταρτη αξιολόγηση των επιδόσεων της Κύπρου, στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος, βάσει Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού για την Κύπρο, ύψους 891 εκατ. μονάδων Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 1 δισεκ. ευρώ).

«Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 74,25 εκατομμυρίων μονάδων Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 84 εκατ. ευρώ), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις της συμφωνίας σε 371,25 εκατ. μονάδες Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 420,2 εκατ. ευρώ).

Το συμβούλιο ενέκρινε επίσης την αίτηση των Αρχών για την τροποποίηση των κριτηρίων απόδοσης για τους δημοσιονομικούς στόχους για τα τέλη Ιουνίου 2014», όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιπρόσθετα της διευρυμένης διευθέτησης που εγκρίθηκε στις 15 Μαΐου 2013, το κυπριακό πρόγραμμα επίσης υποστηρίζεται από χρηματοπιστωτική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) με ένα ποσό που ανέρχεται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, την επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη στήριξη της ανάκαμψης των οικονομικών δραστηριοτήτων για τη διατήρηση της ευημερίας του πληθυσμού.

Η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι θετική και σημειώνεται ότι οι στόχοι εκπληρώνονται βάσει του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

Η επόμενη αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στα μέσα Ιουλίου.

Facebook Comments