Την εκτίμησή του ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία δεν ωφελεί να κατατίθενται από κοινωνικές ομάδες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκονται ασύμμετρες εξαιρέσεις, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

“Σήμερα δεν ωφελεί να φλερτάρουμε με πισογυρίσματα. Δεν ωφελεί να καταθέτουμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις, δεν ωφελεί να ρισκάρουμε με δοκιμές”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας απόψε στη γενική συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης όλων “πολιτών, κοινωνίας, κράτους, δικαιοσύνης, πολιτικής, αγοράς”, όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά. Υπογράμμισε, ότι αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει μια οδός που προσδιορίζεται “από την καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής και πολιτικής συνεννόησης, συγκλίσεων και δημιουργικών συνθέσεων”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα στηριχτεί, μεταξύ άλλων, στην εντατικοποίηση της υλοποίησης των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ταχύτερη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, από πόρους του ΕΣΠΑ, στην εντατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στην ενίσχυση πολιτικών απασχόλησης.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα είναι η ένταξη του “αφανούς” τμήματος της οικονομίας στο “εμφανές” πεδίο της και η δίκαιη φορολόγηση. “Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας που δεν φορολογείται”, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε ένα από τα αιτήματα του προέδρου του ΣΒΒΕ, Αθανάσιου Σαββάκη, για έλλειψη ρευστότητας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι τράπεζες οφείλουν να ανταποκριθούν και να δώσουν λύση. “Οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα και με επάρκεια στο διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ απηύθυνε χαιρετισμό και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Ορφανός.

Facebook Comments