Τη βάση έπιασε ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ στο πλαίσιο έρευνας που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg και στην οποία συμμετείχαν 39 αναλυτές, ακαδημαϊκοί και διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου.

Παρά το γεγονός ότι ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωτράπεζας (SSM) κατέστησε πιο ασφαλείς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων εκτιμά ότι ο εποπτικός μηχανισμός δίνει μεγαλύτερο βάρος απ’ ό,τι έπρεπε στα συμφέροντα των ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, η προσπάθεια του SSM να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έγινε, σύμφωνα με μερικούς αναλυτές, με καθυστέρηση, δεδομένου μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του μηχανισμού οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας κρατικοποιήθηκαν.

Σε δηλώσεις του ο Λουτζ Ρόεχμεγερ, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στην LBB Invest, επισήμανε ότι η ΕΚΤ όφειλε να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η ρύθμιση των κόκκινων δανείων νωρίτερα, καθώς το θέμα αυτό ήταν γνωστό σε όλους εδώ και μία δεκαετία. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ είναι δέσμια των συμφερόντων των κρατών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να μην υπήρξε καίρια αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στον αντίποδα, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Nτανιέλ Νουί έχει απορρίψει την άποψη ότι τα εθνικά συμφέροντα εμποδίζουν τον μηχανισμό να δράσει. Η ίδια, μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περισσότερα κεφάλαια και είναι επιβαρυμένες με λιγότερα κόκκινα δάνεια από τότε που ο εποπτικός μηχανισμός άρχισε να λειτουργεί. Η αλήθεια είναι ότι ο βασικός δείκτης ιδίων κεφαλαίων (CET1) των 21 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο αυξήθηκε στο 12,9%, κατά μέσον όρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου από 10,8% που ήταν πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος των κόκκινων δανείων έχει επίσης μειωθεί, ιδίως στην Ιταλία, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν επιδεινώσει την πορεία και την εικόνα της εγχώριας οικονομίας.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από τα αδύναμα σημεία που εντόπισαν ορισμένοι συμμετέχοντες για τη λειτουργία του εποπτικού μηχανισμού, πολλοί εξ αυτών παραδέχονται ότι η ΕΚΤ κατέστησε τις τράπεζες πιο ασφαλείς, ενώ αρκετοί επικρότησαν τους αυστηρούς κανόνες για το επίπεδο των κεφαλαίων των τραπεζών που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα ταξίδι το οποίο άρχισε το 2014», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη η κ. Νουί. Η ίδια, μάλιστα, τόνισε ότι είναι λογικό οι χώρες που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης και στον χρηματοπιστωτικό τομέα να είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές του εποπτικού μηχανισμού.

Facebook Comments