Μ. Σάλλας: Το θέμα των «κόκκινων δανείων» αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα

MarketNews

Μ. Σάλλας: Το θέμα των «κόκκινων δανείων» αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Θετικότερη εικόνα για την ελληνική οικονομία όχι μόνο ως προς τους δείκτες αλλά και στον τρόπο δράσης του δημόσιου τομέα διαπιστώνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναγνωρίζοντας ωστόσο ως εξαιρετικά σοβαρό το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» το οποίο όπως διαβεβαίωσε «αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα από τις τράπεζες».

Κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι «είναι εμφανής μία αλλαγή που σημειώνεται σταδιακά και στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του κράτους».

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα πρόσφατα παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος, όπως επίσης και η επιτυχής διαχείριση θεμάτων της δημόσιας τάξης.

Ειδικότερα για την οικονομία, έκανε λόγο για «βελτίωση των επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως στον τουρισμό, ο οποίος έχει σημαντική επίδραση και σε πολλούς άλλους κλάδους».

Χαρακτηριστικό είναι, για τον πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ή την αγορά ακινήτων, καθώς βέβαια και η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Κόκκινα δάνεια

Πάντως ο ίδιος αναγνώρισε τη σοβαρότητα του προβλήματος των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», δηλαδή των δανείων σε καθυστέρηση και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος, πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

«Εξετάζουμε μία -μία τις επιχειρήσεις για εξυγίανση και αναδιάρθρωση, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που λειτουργούν, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι τράπεζες, σας μιλώ και από την εμπειρία της δικής μας τράπεζας, έχουν οργανώσει εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες και είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε διαχειριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η όλη προσπάθεια αποβλέπει στην οικονομική ανόρθωση του τόπου και την ενίσχυση της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας».

Αγροτική επιχειρηματικότητα

Εξάλλου, η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγων που συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας, εκτίμησε ο κ. Σάλλας, θέτοντάς την μάλιστα ως προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς.

«Για το λόγο αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σημαντικές. Πρωτοβουλίες όχι μόνο χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά και καινοτόμες δράσεις, όπως η «συμβολαιακή γεωργία», η οποία συμβάλει στον εξορθολογισμό όλου του συναλλακτικού κυκλώματος και τη διασφάλιση ρευστότητας, από τον παραγωγό μέχρι την βιομηχανία αγροτικών προϊόντων» εξήγησε ο ίδιος.