Οι νέες θέσεις εργασίας (NFPs) ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού στις αγορές  καθώς η αμερικανική οικονομία επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο όχι την επιστροφή της στην ανάπτυξη, αλλά τη διατήρησή της και την ικανότητά της να παράγει νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας για τον Ιούνιο, ανακοινώθηκαν στις 288.000 έναντι εκτιμήσεων για 215.000 ενώ το ποσοστό ανεργίας σημείωσε πτώση στο 6,1% από 6,3%. Πλέον, η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγαλύτερη μείωση της στήριξης στην επόμενη συνεδρίασή της.

Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση της ανεργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη συνεχή μείωση του εργατικού δυναμικού. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση με το δολάριο να ενισχύεται τόσο έναντι των G10 όσο και έναντι των EM currencies.

Αλλαγές από το Mario Draghi στην ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, ο Mario Draghi ξεκινούσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Η νομισματική πολιτική δεν άλλαξε με το Mario Draghi να επαναλαμβάνει τη χρησιμότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη παρατήρησε ότι παραμένουν δύσκολες αλλά διαρκώς βελτιούμενες, ενώ ο πληθωρισμός είναι διαχειρίσιμος τόσο ως προς την άνοδο όσο και ως προς την πτώση.

Φυσικά επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να διευκολύνουν την πίστωση προς τις επιχειρήσεις. Βέβαια αν και τόνισε ότι τα επιτόκια έχουν βρεθεί στο χαμηλότερο εύρος των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραμετροποιήσεις. Ξεκαθάρισε όμως, μετά τις επίμονες ερωτήσεις, ότι η ΕΚΤ δε θα δρα κάθε μήνα.

Ο Mario Draghi είχε και μια έκπληξη καθώς στο κλείσιμο των εισαγωγικών του σχολίων, δήλωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2015, η ΕΚΤ θα συνεδριάζει κάθε 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων σχετικά με το λόγο για τον οποίο έγινε κάτι τέτοιο. Μια από τις ερωτήσεις ήταν αν επιχειρείται ένας συγχρονισμός με τις συνεδριάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών. Ο Draghi απάντηση αρνητικά και συμπλήρωσε ότι οι συχνές συνεδριάσεις δημιουργούν έντονες κινήσεις στις αγορές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα θεμελιώδη δεδομένα.

Το EUR/GBP διαπραγματεύεται στα 0,7935 που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2012, το EUR/USD προσέγγισε τα 1,3600, το USD/JPY κινήθηκε προς τα 102,20 γεν. Είναι προφανές ότι οι αγορές είναι δολαριακές. Η μόνη διαφοροποίηση είναι το GBP/USD που παρά τις αρχικές απώλειες, επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα.

O Dow Jones μόλις διέσπασε τις 17.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Γράφημα EUR/USD (60min.)
 

 

Facebook Comments