Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

MarketNews

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Το «πράσινο φως» για την πρώτη υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το Euro Working Group, το οποίο συνεδρίασε το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, οι δανειστές θεωρούν ότι η χώρα ολοκλήρωσε χθες και τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα μέτρα και το ποσό είναι δυνατόν να εκταμιευθεί τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μηνός και τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα μέτρα – τα οποία συνδέονται άρρηκτα με τη δεύτερη υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ.

Όπως λένε, το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει σαφές δείγμα αξιοπιστίας εν όψει και της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 9 Ιουλίου και για περίπου 7- 10 ημέρες. Πέραν της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών ομάδων.

Η εκταμίευση των δύο δόσεων συμπαρασύρει και την αποδέσμευση ποσού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί την επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Το συνολικό κονδύλι που έχει προβλεφθεί για το σύνολο του έτους από τα ANFAs και τα SMPs ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.