«Χρήματα; Όχι ευχαριστώ» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το άρθρο της στην ηλεκτρονική της σελίδα η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στη χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Βερολίνο.

Η εφημερίδα σημειώνει: «Η Ελλάδα σύμφωνα με δικές της εκτιμήσεις δεν χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. Τουλάχιστον προς το παρόν. Παρόλα αυτά η χώρα υπενθυμίζει στους ευρωπαίους εταίρους τη δέσμευση του 2012 για μία περαιτέρω ελάφρυνση του δυσβάσταχτου χρέους».

«Ο Σταϊκούρας ευχαρίστησε ρητά για τη βοήθεια των Γερμανών πολιτών, και υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναίνεσαν στο να μειώσουν το βάρος του χρέους, από το οποίο υποφέρει η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει τηρήσει τη συμφωνία και εν τω μεταξύ επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς την επιβάρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους. Ακόμα έχει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, τον κοινωνικό τομέα και την καταπολέμηση της διαφθοράς. ‘Τώρα θα πρέπει και οι εταίροι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους’» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Αθήνα, ο Σταϊκούρας δεν θέλησε να πει ώστε να μην δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκινούν το φθινόπωρο».

Ψήφιση του κατώτατου ωρομισθίου

Η γερμανική βουλή ψήφισε χθες τη θέσπιση του κατώτατου ωρομισθίου και το θέμα απασχολεί το σύνολο του γερμανικού Τύπου. Η Welt γράφει: «Θα υπάρξει περισσότερη μαύρη εργασία και δουλειές θα «μεταναστεύσουν» σε ανατολικές χώρες. Το καλό όμως είναι ότι οι Γερμανοί έγιναν λίγο πιο δίκαιοι. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν».

Η Lausitzer Rundschau σημειώνει: «Το κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ δεν είναι και το τέλος του κόσμου, όπως λέγεται κατά καιρούς. Ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης θα έπαιρνε το μήνα 1.400 ευρώ μεικτά. Αυτό κάθε άλλο παρά ένας πλούσιος μισθός είναι. Ίσως φυσικά ανέβουν οι τιμές εξαιτίας του κατώτατου ωρομισθίου. Η κοινωνία όμως πλήττεται από άλλες πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών: βλέπε βενζίνη, ηλεκτρικό. Σε κάθε περίπτωση το κατώτατο ωρομίσθιο ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου».

Διαφορετική είναι η άποψη της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Το κράτος δεν μπορεί να πιέσει τους επιχειρηματίες να κρατήσουν θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτές θα χαθούν. Αυτό θα γίνει σιγά-σιγά. Κομμάτια της αγροτικής παραγωγής θα πραγματοποιούνται εκτός Γερμανίας, και σε άλλους τομείς οι μηχανές θα αντικαταστήσουν την εργασία των ανθρώπων. Αργότερα όταν τα συνδικάτα ζητήσουν κατώτατο ωρομίσθιο 12 ευρώ η ύφεση θα ενταθεί».

Facebook Comments