Σημαντικές αλλαγές συντελούνται στο επιχειρηματικό και οικονομικό τοπίο της Τουρκίας, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο ορατές μετά την απροσδόκητη απόφαση της εταιρείας ειδών ζαχαροπλαστικής και επεξεργασίας τροφίμων Yildiz Holding για αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ο συνολικός δανεισμός σε ξένο νόμισμα των τουρκικών εταιρειών έχει ανέλθει στο επίπεδα-ρεκόρ των 326 δισ. δολαρίων, οι τράπεζες κάνουν διαρκώς αναδιάρθρωση δανείων, αλλά η κυβέρνηση τις πιέζει να εξακολουθήσουν να δίνουν πιστώσεις.

Ειδικότερα, ο όμιλος Yildiz ζήτησε από δέκα πιστώτριες τράπεζες την αναδιαπραγμάτευση χρέους 7 δισ. δολαρίων και ίσως αυτή η αιφνιδιαστική εξέλιξη να σημαίνει ότι η εποχή του ξέφρενου δανεισμού φθάνει στο τέλος της. Αυτός ο δανεισμός θα πρέπει να επισημανθεί πως ήταν και ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Δεδομένου ότι η εν λόγω εταιρεία είναι από τις ισχυρότερες στην Τουρκία, με 83 εργοστάσια και 56.000 άτομα προσωπικό, το επιχειρηματικό κατεστημένο έχει θορυβηθεί. Οι εκπρόσωποι των δέκα πιστωτριών τραπεζών βρίσκονται σε συζητήσεις με την Yildiz Holding για να εκδοθεί νέο δάνειο, το οποίο, αν εγκριθεί, θα είναι και το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι όσοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση επισημαίνουν ότι η καλύτερη λύση για όλους τους εμπλεκομένους είναι η αναδιάρθρωση. «Νομίζω πως πολλοί συμφωνούν σε αυτό», παρατηρεί ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο.

«Ωστόσο, ακόμα κι αν η αναδιαπραγμάτευση του χρέους της Yildiz, καθώς και του αντίστοιχου του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Otas, εξελιχθεί ομαλά και χωρίς απώλειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας, οι τράπεζες της πλέον θα τείνουν να αποφεύγουν το ρίσκο που σχετίζεται με τη χορήγηση νέων δανείων». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όμιλος Yildiz θεωρείται από τους ισχυρότερους στην Τουρκία.

Η ιστορία του ξεκινά το 1944 από ένα μικρό κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα έχει υπό την αιγίδα του περισσότερες από 20 εταιρείες σε διαφόρους κλάδους. Μεταξύ άλλων, έχει και τα διεθνούς βεληνεκούς εμπορικά σήματα της σοκολάτας Godiva και των μπισκότων United Buscuits.

Αναφορικά με το αίτημά του για το χρέος του, ο όμιλος επικαλέστηκε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει με το υπάρχον πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του. Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να καταβάλει σε μηνιαία δόση άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Facebook Comments