Λίγες είναι οι πιθανότητες να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός των 4,4 τρισ. δολαρίων που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος προχθές το βράδυ, καθώς προβλέπεται ότι θα συναντήσει εμπόδια τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Το Κογκρέσο αναμένεται να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διότι οδηγεί σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 7 δισ. δολάρια εντός δεκαετίας ενώ, παράλληλα, μειώνει τις δαπάνες για το Medicare, την Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος και τα κουπόνια τροφίμων.

Ούτε το μεγαλόπνοο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό στις ΗΠΑ είχε απήχηση στον Αμερικανικό Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών (ASCE). Ο λόγος είναι ότι θα προικοδοτηθεί μόνο με 200 δισ. δολάρια. Το σκεπτικό είναι να βρεθούν τα υπόλοιπα 1,3 τρισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές ή από τις τοπικές αρχές. Η ASCE υποστηρίζει ότι χρειάζονται ομοσπονδιακά κονδύλια δύο τρισ. δολαρίων, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν παρουσιάσει σχέδια για δαπάνες ενός τρισ. δολαρίων.

Υπάρχουν επιφυλάξεις σ’ ό,τι αφορά τη διακομματική συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα για τον προϋπολογισμό της επόμενης διετίας.

Με την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 300 δισ. δολάρια, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλη δημοσιονομική επιδείνωση την επόμενη δεκαετία και αυτό είναι κάτι που δυσαρεστεί αρκετά από τα μέλη των Ρεπουμπλικανών.

Facebook Comments